Ondřej Neff: Zašpiněné myšlení

10. srpen 2020

Vždycky, když si myslím, že jsme dopadli na dno blbosti, události mě vyvedou z omylu. Fičí se dál, ta hlubina je nekonečná! Jaký že je aktuální stav?

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Skandál vypukl kolem reklamní fotky automobilky Audi. Na obrázku je vyfocená holčička, která se zády opírá o předek rodinného auta. V ruce drží banán. Tohle automobilka zveřejnila na svém Twitteru a vykoledovala si za to hnojomet.

Čtěte také

Dívka v předškolním věku v roli malé Lolity s banánem v ruce, to jako vážně, ptá je jakýsi Tobias Krotz, kdežto Nele Brebeck se pohoršuje: V minulosti se na kapotách aut objevovaly polonahé ženy, dnes se před nimi vystavují batolata v krátkých šatech s banány v ruce. Chápete tu symboliku?

Milý účte Nele Brebecku, nechápu tu symboliku. Nevidím žádnou symboliku. Vidím holku s banánem, žádnou symboliku. Jestli něco, tak chápu to, čemu se v angličtině říká, že je něco dirty minded, zašpiněné uvažování.

Fousatá anekdota

To bývala taková anekdota, jak přijde paní k doktorovi a stěžuje si, že myslí jenom na sex. Tak se na to podíváme, říká doktor a nakreslí na papír trojúhelník.

Čtěte také

Jakou máte představu? No to je přece jasné, to je stan a uvnitř jsou dva a mají sex. Aha, říká doktor a nakreslí obdélník. No to je přece jasné, to je postel a na ní jsou dva páry a mají sex! Když pak vidí ta paní kroužek, radostně volá: no to je přece mýtina v lese a na ní deset párů a mají sex. Doktor se zadumá a ptá se: poslyšte, a to pořád máte takové představy? Paní odpoví: No, pořád ne, to jenom, když se mi ukazují takovéhle prasárny.

Tak tohle je anekdota pořádně fousatá, kdysi mi ji vyprávěl tatínek a ten už je čtyřicet let na pravdě Boží. Jemu se líbila, já ji mám taky rád, a jestli by mě někdy napadlo, že je to předobraz něčeho, co bude v reálném světě existovat jako vážně míněný fenomén?

Stoky

Já ten Twitter mám, ale zapomněl jsem heslo a nepoužívám to. Co tak o něm slyším, tak je to stoka ještě hnusnější než Facebook. A ten je ještě hnusnější než diskuse pod články na zpravodajských serverech. Dobře, stoky jsou.

Ondřej Neff

Často říkám, že internet je něco jako město a že diskusní bloky jsou kanály pod jeho ulicemi. Jak to ale, že smrdění těch kanálů má takovou moc? Že tak úctyhodná automobilka, jako je Audi, pokládá za nezbytné se omlouvat nějakému Krotzovi a Brebeckovi za ukázku špinavého myšlení, za které by se měli stydět?

Ano, právě ta zbabělost a ochota akceptovat chrapounství nás strhává do propasti myšlenkové špíny, která se tváří jako vrchol mravnosti.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.