Pandemie přivedla na Šumavu nové turisty. Někteří se neumí chovat ani připravit, říká mluvčí parku

27. září 2021

Návštěvnické centrum Srní s vlčí smečkou, cesta na Tříjezerní slať z Modravy nebo Plešné jezero patří k nejvyhledávanějším místům na Šumavě. „My jsme rádi, že lidé chtějí poznávat Šumavu, protože její příroda je v každém ročním období zajímavá a atraktivní,“ komentuje mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Správci parku ale musí řešit i nepříjemné situace, kdy turisté nedodržují pravidla a zásady ochrany přírody. Výjimkou není například létání s drony nad krajinou. „Létá jich čím dál víc, ona ta technika je dnes už velmi dostupná, a to je pro nás samozřejmě problém,“ potvrzuje Jan Dvořák.

Podle zákona není možné nad územím národních parků používat drony mimo zastavěná území, tedy mimo obce. „Bohužel lidé v honbě za nějakými exkluzivními záběry to nedodržují. Letos například majitel dronu dostal pokutu nedaleko Plešného jezera, kde létal bez povolení. Takže to řešíme a bohužel to vypadá, že je to čím dál častější,“ doplňuje Jan Dvořák.

Drony plaší a ohrožují zvěř. „Hučí, takže ruší zvěř a ptáky, ale může také dojít ke střetu s chráněným druhem, může dojít ke zranění, k úmrtí. Opravdu chceme, aby nad národními parky drony nelétaly, nebo prostě jen v minimální míře,“ připomíná mluvčí.

Čtěte také

Národní park Šumava existuje už třicet let. V posledních měsících, kdy celý svět ovlivnila pandemie koronaviru, se ale podle Jana Dvořáka změnila skladba návštěvníků. „Loni i letos přijíždělo mnoho lidí, kteří v životě na Šumavě nebyli, kteří třeba vůbec nechodí do přírody. Bylo vidět, že někteří se neumí v přírodě chovat a neumí se ani připravit,“ popisuje.

„Kolega strážce z Černého jezera tak třeba v lednu potkal skupinu mladých lidí, kde byla dívka v teniskách, v růžové bundičce nad pupík, přitom bylo asi mínus pět stupňů a nějakých čtyřicet centimetrů sněhu, a takto ti lidé přijeli na Šumavu,“ vypráví.

„Situace v posledním roce a půl byla samozřejmě zvláštní. Když třeba přišel strážce a řekl turistům, že někam nesmí chodit, spousta lidí se rozčilovala, že jim všechno zakazujeme, že stačí ta korona a teď ještě tohle. Takže toto bylo takové nepříjemné,“ doplňuje Jan Dvořák.

Celý rozhovor s mluvčím Správy Národního parku Šumava Janem Dvořákem si poslechněte online.

Spustit audio

Související