Pardubice jsou evropským městem havranů. Potvrdila to Ptačí hodinka

2. únor 2023

Ptačí hodinka, tak ornitologové nazvali každoroční lidové sčítání ptáků. Této akce se na začátku ledna zúčastnily tisíce lidí. Česká společnost ornitologická tak získala velmi zajímavá data. Sčítání se zúčastnil i ekolog Tibor Schwarz ze Zeleného domu Chrudim.

„Pardubice jsou skutečně rarita. Vyhrál havran polní, který má v našem krajském městě jednu z největších kolonií v Evropě. Známá je i kolonie havranů v Chrudimi, na ně si někteří lidé stěžují, protože se pohybují v okolí hřbitova. V Pardubicích havrani bydlí a nocují u letiště. Můžete vidět prolétávat obrovská hejna havranů a kavek, jsou jich tisíce,“ líčí Tibor Schwarz, který se věnuje ekologické osvětě v Pardubickém kraji.  

Havrani k nám přiletěli z Ruska

Zajímavé je, že havrani, kteří u nás přebývají teď v zimě, k nám přilétají z Ruska. Ti, kteří u nás žijí v létě, jsou teď momentálně na dovolené na Francouzské riviéře.

„Jako dítě jsem tohle netušil. Znal jsem totiž havrany z Brna, kde se zdržují jen v zimě. A pak jsem se přihlásil do školy do Chrudimi a tam jsem poprvé viděl letní havrany. Vůbec jsem tomu nechtěl věřit,“ říká Tibor Schwarz a dodává, že v Brně mají více vran šedivek, v Pardubicích kromě havranů kralují klasické kavky.

Další zajímavostí je, že na Pardubicku máme dostatek vrabců domácích a polních. Jejich úbytek se zastavil.

Zrzohlávka rudozobá ozdobou Bajkalu

Tibor Schwarz využil Ptačí hodinku stoprocentně. „Sčítal jsem v Pardubicích nedaleko Bajkalu, kam lidé z Polabin chodí krmit ptactvo. Sčítat totiž můžete i mimo krmítka. Objevil jsem nádhernou a vzácnou zrzohlávku rudozobou. Taky střízlíka a asi pět párů strak. Nemusíte sčítat jen u krmítek, můžete počítat ptáky i z okna, v různé hodiny, během tří dnů. Takových ptačích hodinek pak můžete absolvovat klidně i deset,“ usmívá se nadšenec Tibor, který se už těší na příští rok, kdy se bude Ptačí hodinka opakovat.

Spustit audio

Související