Petr Holec: Hamáček tvrdí muziku

7. duben 2020

Ministr vnitra a nyní i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček vycítil svůj politický moment.

Na začátku koronavirové pandemie z něj náhle udělal mediální hvězdu jeho červený svetr, který od té doby téměř nesundal. 

Čtěte také

Teď pro změnu vše vsadil na to, že se stane tváří udržování tvrdých restrikcí a zákazů, zatímco premiér Andrej Babiš i opozice mluví o jejich pozvolném uvolňování. 

Šéf ČSSD prosazuje i prodloužení nouzového stavu o další měsíc, to je ale dokonce moc i na komunisty, kteří o různých „nouzových“ stavech vědí své. A na jejich hlasy se vláda právě spoléhá ve sněmovně, která o prodloužení nouzového stavu rozhoduje. 

Hamáček by tady proto mohl skončit v izolaci: opozice, komunisti a nyní i Babiš totiž mluví o prodloužení nouzového stavu pouze do konce dubna. Pro ČSSD, která nyní zkouší vystoupit ze stínu dominantního ANO, by to mohla být první koronavirová porážka. Nepromarnit ani žádnou krizi, tak zní jedna z klasických politických pouček. 

Krajské a senátní volby

Ta koronavirová je samozřejmě hrou s časem. Vláda velmi rychle zavedla restriktivní opatření včetně zavření státních hranic, a i když ji záhy začala kritizovat opozice, která předtím slíbila koronavirový „mír“, první „krizové“ průzkumy veřejného mínění jasně ukázaly, že veřejnost stojí na její straně: podle průzkumu agentury STEM souhlasí s kroky vlády 83 % lidí. 

Čtěte také

Jenže nyní přechází ryze zdravotní krize do fáze ekonomické záchrany země, které naopak pomůže co nejrychlejší uvolňování plošných restrikcí včetně otvírání obchodů. A právě o něm teď začal mluvit Babiš.

Podle něj by už ve čtvrtek, pokud s tím budou souhlasit epidemiologové, vláda mohla otevřít obchody s dětskými potřebami, papírnictví a prodejny pracovních oděvů. A rozšířit by se mohl i prodej v hobbymarketech a stavebninách, kde dosud mohli nakupovat jen podnikatelé a živnostníci. Lidé by možná brzy mohli i na veřejná venkovní sportoviště. 

Jenže Hamáček je proti a odvolává se přitom na svou novou funkci šéfa Ústředního krizového štábu, kterou převzal od náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. „Jako za Husáka,“ komentoval udržování nebo prodlužování přísných plošných zákazů šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Čtěte také

Právě Hamáček přitom prosadil desetitisícové pokuty za porušení některých opatření. A v rámci krizového štábu, kam mimochodem přizval i exministra obrany ČSSD Jaroslava Tvrdíka, navíc začal budovat i tým ekonomů, přestože se ekonomickým záchranným opatřením ve vládě věnují ministerstva financí i průmyslu a obchodu, kam i logicky spadají. 

Nejen Hamáček samozřejmě ví, že se nyní kromě záchrany země před koronavirem hraje i o záchranu ČSSD. Letos na podzim jsou krajské i senátní a příští rok sněmovní volby, do kterých se koronavirus určitě promítne. 

A to hlavně ekonomickými a sociálními dopady, protože záchranná bezpečnostní opatření už pomalu odezní. A s nimi i sláva Hamáčkova červeného svetru. Voliči totiž budou řešit hlavně to, jak který politik přispěl k ekonomické záchraně země a jejich „přežití“. A tomu prodlužování ekonomické karantény vůbec nepřeje.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio