Pokrytí DAB už má k dispozici 95 procent Čechů. Jaké výhody přináší digitální rádio?

26. prosinec 2021, aktualizováno

Český rozhlas vstoupil do finální fáze digitalizace a všech jeho 23 stanic vysílá v novém evropském standardu DAB+. Proč byste si ho měli naladit i vy? „Digitalizace dlouhodobě otevírá možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb,“ vysvětluje generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

„DAB+ je novou digitální platformou pro poskytování moderních mediálních služeb všude tam, kde trávíme hodně času – do domácností, chat, chalup a hlavně do automobilů, a to zdarma a bez závislosti na internetu,“ doplňuje generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.

Konec AM vysílání

Rozvoj digitálního vysílání souvisí také s ukončením distribuce signálu na středních a dlouhých vlnách (AM), jejichž úplné vypnutí je plánováno na 31. prosince 2021. Díky DAB+ ale ani posluchači, kteří byli dosud zvyklí poslouchat Radiožurnál na těchto vlnách o vysílání nepřijdou.

Ukončení AM vysílání se vás týká, pokud posloucháte stanici Dvojka, Plus nebo Radiožurnál na starším zařízení. Prohlédněte si ho. Pokud je na něm napsaná i zkratka FM, VKV nebo DAB, můžete nejspíš hned přeladit na jiné pásmo. Svou frekvenci najdete na mapě vysílačů. Pokud vedle stupnice pro ladění vidíte pouze nápis „AM“, případně „MW“ a značku kHz, bude potřeba pořídit nové rádio. Poradíme vám, jaké vybrat.

Kvalitní, stabilní, úsporný

Jaké hlavní výhody má příjem DAB+? Tak především nabízí vysokou kvalitu zvuku, prostor pro více rozhlasových stanic, multimediální doprovodné služby, stabilní příjem, energetickou šetrnost a jednoduché ovládání přijímačů.

Při pokrytí 95 % procent populace navíc patří Česká republika mezi 11 zemí s nejrozvinutějším signálem DAB+ v Evropě a komfort poslechu digitálního signálu si tedy mohou dovolit prakticky všichni posluchači u nás.

Vizuál kampaně "Nezaspěte dobu DABovou".

Nebojte se digitálního rádia

Kolem přechodu na vysílání DAB+ se šíří řada mýtů. Jaké jsou nejčastější z nich a co je na nich pravdy?

Je DAB+ přijímač drahý?

Záleží, jaké máte nároky a co všechno od přijímače očekáváte. Rádia s nejzákladnějšími funkcemi a textovým displejem lze sehnat v řádu stokorun. Další výbavou může být barevný grafický displej nebo kombinace hybridního přijímače, které reprodukuje kromě DAB+ i internetové rádio nebo on‑line média. Taková zařízení začínají na ceně okolo dvou a půl tisíce korun.

Musíte být online, když chcete naladit DAB+?

Ne. Digitální rozhlasové vysílání se šíří z velkých vysílačů podobně jako například televizní signál. Rádio tedy využívá především běžnou teleskopickou anténu. Některá vybavenější zařízení lze navíc připojit k internetu a posluchač tím pádem může rádio využívat i nad rámec jeho základních funkcí - třeba k poslechu internetových rádií nebo hudebních aplikací typu Spotify.

Musíte si kvůli DABu+ koupit nové auto?

Nově vyráběné vozy by měly mít už DAB+ tuner v základní výbavě, u starších je možné pořídit tuto technologii za příplatek nebo použít doplňkový digitální přijímač (DAB+ adaptér).

Naladím na DAB+ rádiu i VKV (FM) vysílání?

Ano, samozřejmě. Všechny DAB+ přijímače jsou zároveň vybaveny i analogovými FM tunery. Lze tedy přijímat i další stanice, které zatím v DAB+ nevysílají.

Je vysílání ve standardu DAB+ neekologické a náročné na energii?

Právě naopak. Výhodou tohoto způsobu vysílání je sdružení více programů do jednoho balíku. To umožňuje optimálnější využití vysílacích kmitočtů a větší nabídku služeb. Další výhodou je možnost přenosu různých doplňkových dat - textů, obrázků, map... Díky přenosu mnoha programů na jednom kanálu je tedy toto vysílání mnohonásobně méně energeticky náročné, a tudíž i šetrné k životnímu prostředí.  K jeho pokrytí stačí menší vyzářené výkony vysílačů, což vede k omezení elektromagnetického smogu.

autoři: Český rozhlas , and
Spustit audio

Související