Pražská zoo pokračuje v návratu koní Převalského do volné přírody. Kromě Mongolska je přepraví i do Kazachstánu

1. červen 2023 09:28

Pražská zoologická zahrada vrátí další koně Převalského do volné přírody. Stádo tentokrát plánuje převézt místo tradičního Mongolska do Kazachstánu. Zoo tak chce navrátit zřejmě poslední žijící druh divokého koně do míst, kde v minulosti pobýval.

„My předpokládáme, že by se tam mělo dostat čtyřicet, lépe padesát koní z Evropy. Stejně jako tomu bylo v případě Mongolska, nebudou to jen jedinci ze Zoo Praha,“ vysvětluje ředitel zoo Miroslav Bobek.

Stádo koní Převalského chce do kazašských stepí převézt příští rok na jaře. Přesné místo zatím vybírají, nejpravděpodobnější se jeví oblast Altyn Dala, takzvané Zlaté sedlo na jihovýchodě země.

Východ Mongolska

Zahrada zároveň stále plánuje převážet koně Převalského i do Mongolska. Podle kurátorky kopytníků Barbory Dobiášové ale tentokrát zamíří na východ, do takzvaného Údolí klášterů.

Vypuštění koní Převalského do volné přírody v národním parku Gobi B (lokalita Tachin Us)

„Už máme i vybrané místo, kde budou postaveny objekty pro strážce a především aklimatizační ohrady, kde si budou koně během prvních měsíců zvykat na nové podmínky. Budeme tam zakládat takové celoročně obyvatelné prostory, nejdřív jurty, posléze tam plánujeme vystavět pevné obydlí. Nejen jako základnu pro strážce, ale třeba i pro tým výzkumníků,“ nastiňuje.

První koně Převalského z České republiky by se tam mohli prohánět v roce 2026. Do Mongolska zatím pražská zoo přepravila víc než 30 jedinců.

autoři: Karolína Burdová ,
Spustit audio

Související