„Problém je v strachu, který formuje rozhodování doktorů.“ Polsko a Slovensko debatují o interrupcích

28. listopad 2021
Evropa Plus

Po tragédii v Pštině znovu vyvstala debata o přísné polské interrupční legislativě. Těhotná žena zemřela poté, co jí lékaři odmítli provést potrat poškozeného plodu. Čekali, až dítěti přestane bít srdce, a Izabela mezitím dostala septický šok. Do ulic nejen polských měst znovu vyšli lidé. Ve stejnou dobu se ve slovenském parlamentu hlasovalo o dalším návrhu, který by měl možnosti potratů omezit.

Polské ženy smí dle zákona podstoupit potrat jen v případě incestu, znásilnění, nebo ohrožení plodu. Lékaři situaci v polské Pštině vyhodnotili jinak, a tak přímo před jejich očima zemřela třicetiletá Izabela ve 22. týdnu těhotenství.

Čtěte také

Vláda odpovědnost v této souvislosti odmítá, zdravotníci podle ní měli zasáhnout. Celý případ tak podléhá vyšetřování a lékaři přítomní toho dne na klinice jsou postaveni mimo službu. Pozůstalí po Izabele ale jsou ale jiného názoru.

„Izabelina rodina i já jako její právní zástupce si myslíme, že šlo nepochybně o lékařskou chybu. Vzhledem k těm informacím, které máme k dispozici, je problém v obavách a strachu, který formuje rozhodování doktorů. Tento strach souvisí se současnou protipotratovou legislativou v Polsku, kterou stanovil ústavní soud,“ vysvětluje právnička Jolanta Budzowska.

Zákon poslankyně Záborské

Ve chvíli, kdy se polské ulice plnily demonstranty, putoval ve slovenském parlamentu do druhého čtení nový legislativní návrh. Vzešel z rukou poslankyně Anny Záborské z Křesťansko-demokratického hnutí. Jeho obsahem bylo třeba prodloužení lhůty mezi rozhodnutím ženy a samotnou interrupcí.

Čtěte také

Když Slovenky oznámí lékaři, že požadují potrat, do 48 hodin by měly zákrok podstoupit. Návrh ale lhůtu navyšoval na 72 hodiny, aby měla žena více času na přehodnocení rozhodnutí, na nastudování si materiálů, které dostane k dispozici, a aby věděla, že v případě mateřství jí bude poskytnuta finanční pomoc.

Návrh také zakazoval reklamu na interrupce, které se ale ve slovenských médiích téměř neobjevuje.

„Na základě tohoto zákona se narodí více dětí, které by se jinak nenarodily, kdyby jejich matky tyto možnosti neměly. Mnohdy ženám nedělá problém samotné těhotenství, ale životní okolnosti, v kterých se momentálně nachází,“ říká Anna Záborská. 

Mnohdy ženám nedělá problém samotné těhotenství, ale životní okolnosti, v kterých se momentálně nachází.
Anna Záborská

K tomu, aby její návrh v Národní radě prošel, chyběl jeden jediný hlas – stejně jako před rokem. Záborská se ale nevzdává, tvrdí, že bude bojovat za ženy a jejich děti dál. Pravidla parlamentu jí umožňují přijít s dalším podobným návrhem až za půl roku a dá se předpokládat, že se tak stane.

V Národní radě má ale i řadu oponentů, kteří za tím vidí snahu ženy v těžké životní situaci ještě více traumatizovat a stresovat zbytečnou byrokracií.

Proč se v 21. století znovu vrací téma interrupcí? Více uslyšíte v Evropě Plus, pořad připravila Pavlína Nečásková. 

Spustit audio

Související