Proč může být Euro 2020 pro českého diváka větší technologickou revolucí než olympijské hry

11. červen 2021

Česká televize odvysílá právě začínající fotbalové Euro 2020 standardně ve vysokém rozlišení obrazu, vybraní tuzemští diváci se však budou moci zcela bezplatně dostat k lepší vizuální kvalitě přinášející nejen formát UHD. Technologicky je nadcházející fotbalový šampionát opět lahůdkou.

Na portálu Digitální rádio se začínajícímu fotbalovému šampionátu Euro 2020 věnujeme již delší dobu. Zlomovým momentem bylo samozřejmě spuštění prozatím dočasného kanálu TVP 4K v polském experimentálním DVB-T2 multiplexu tamní veřejnoprávní televize. Tuzemští diváci, kteří mají odpovídající zobrazovač, se tak mohou zcela zdarma potěšit z fotbalových zápasů v Ultra HD s vysokým dynamickým rozsahem HDR a zvukem Dolby Atmos.

Čtěte také

Stanici TVP 4K samozřejmě bude možné sledovat také na satelitu Hotbird na pozici 13 stupňů východně, ale na rozdíl od pozemního vysílání bude tento signál zcela logicky kódován. Oficiálně by neměl být dekódován mimo území Polska. Další cestou k fotbalovému Euru ve 4K rozlišení je turecká veřejnoprávní televize. Ta svůj kanál TRT 4K šíří zcela zdarma prostřednictvím satelitní pozice 42 stupňů východně, družice Türksat.

V tomto případě tak není pro diváka největší překážkou jazyková bariéra, kterou by v případě kvalitnějšího obrazu dokázal překonat, ale právě přítomnost na družici, jež si v České republice naladí málokdo. Primární je přece jen pro tuzemského satelitního diváka družice Astra 3B na 23,5 stupních východně, případně ještě sousední pozice 19,2 stupně východně, která přináší atraktivní dávku volných německých stanic ve standardním i vysokém rozlišení.

Čtěte také

Letošní Euro 2020 přináší zvláště pro satelitního diváka celou řadu dalších možností, jak se dostat k signálu v UHD rozlišení, nicméně jen dvě výše jmenované cesty jsou zcela bezplatné a v podstatě i právně čisté. Euro 2020 jinak budou samozřejmě ve 4K vysílat například Italové na kanálu Rai 4K nebo Nizozemci na dnes spuštěném programů NPO1 4K. Formát Ultra HD se stává pro sportovního fanouška v roce 2021 konečně standardem.

Do paralely bych dal nadcházející letní olympiádu v Tokiu, kterou sice ve 4K rozlišení pokryje na svém UHD programu společnost Discovery, otázkou ovšem je, kolik zákazníků bude do té doby mít stanici Eurosport 4K k dispozici. V tuto chvíli jsou to pouze klienti společnosti T-Mobile. Paradoxně sami Poláci potvrdili, že olympijské hry v UHD rozlišení jsou pro ně tabu, protože veřejnoprávní televize nebude 4K signálem na rozdíl od Discovery disponovat.

Čtěte také

O tom, že si Euro 2020 bude moci sportovní a technicky orientovaný fanoušek opravdu užít, svědčí i web International Broadcasting Centrer (IBC), který zákulisí této události odhaluje ve svém obsáhlém článku. Standardní konfigurace pro každý fotbalový zápas přinese minimálně 36 kamer včetně osmi s podporou nativního UHD formátu a podporou vysokého dynamického rozsahu HDR. Osm kamer bude disponovat zpomalením obrazu na 300 snímků/sekundu.

Dvě z vysokorychlostních kamer umožňují pracovat s dvojnásobnou rychlostí, tedy až 600 snímků/sekundu. Další výbava je více méně již standardní a patří sem například pohled kamer přímo z brankoviště, kamerové jeřáby nebo dva steadicami, které umožní mobilnímu kameramovi pohyb v prostoru hřiště. Celkově bude vyprodukováno 2000 hodin záznamu a surový materiál okolo 3500 hodin. Až budete Euro 2020 sledovat, vzpomeňte si na to.

autor: lukpo
Spustit audio

Související