Proti „betonování a štěrkování“ oppida Závist vznikla petice. Beton připomíná vyspělost Keltů, brání plán architekt Pleskot

4. prosinec 2021

Více než sedm tisíc lidí podepsalo petici proti projektu revitalizace prostoru bývalé akropole na vrcholu kopce Hradiště, kde jsou pozůstatky keltského oppida Závist. Milovníci keltské kultury i místní protestují proti výstavbě rozhledny a železobetonových desek, které mají znázorňovat půdorysy dávných staveb. Autor projektu, oceňovaný architekt Josef Pleskot i zadavatel, vedení obce Dolní Břežany, se brání, že místo revitalizaci potřebuje.

Akropole bývalého keltského oppida Závist dnes představuje neutěšenou plochu zarostlou náletovými dřevinami a invazní křídlatkou japonskou. Vrchol kopce je navíc zavezen několika metry stavební suti, která má pro příští generace uchovat pozůstatky staveb Keltů a dalších kultur, které místo od konce doby kamenné do začátku středověku obývaly.

Čtěte také

Revitalizační projekt má dvě fáze. Ta první v podobě dřevěné rozhledny od architekta Martina Rajniše už pomalu roste. Jde o dřevěnou stavbu ukotvenou ocelovými lany v ceně pěti milionů korun.

Druhá fáze počítá s krajinářskou úpravou akropole, kdy místo stavební suti a náletových dřevin bude kopec pokrývat štěrk. Na něm bude umístěných několik železobetonových desek natřených epoxydovými barvami. Projekt Zpřítomnění od architekta Josefa Pleskota má odkazovat na půdorysy pradávných staveb a vyjde na dalších 10 milionů.

Kontroverzní revitalizace oppida Závist

Proti projektu se ale zvedla vlna občanské nevole. Lidem, kteří Závist pravidelně navštěvují, vadí zejména štěrkování a betonování kopce. K bývalému keltskému oppidu má totiž řada lidí intimní vztah. A to ať už jde o vyznavače pohanství, kteří se na Závisti scházejí kvůli oslavám svátků slunovratu, nebo o trampy a party kamarádů, kteří jsou zvyklí vysedávat u některého z četných ohnišť.

Místním navíc vadí, že radnice o projektu údajně komunikuje netransparentně a veřejnost neměla možnost podobu návrhu ovlivnit.

Kontroverzní revitalizace oppida Závist

Spokojení nejsou ani ochránci přírody, podle kterých může projekt ohrozit druhy chráněné v rámci evropsky významné lokality Břežanský potok.

Starosta Dolních Břežan Věslav Michalík (STAN) s kritikou ale nesouhlasí, postup radnice byl prý v pořádku. Podle Pleskota navíc betonové prvky nebudou tak výrazné, jak se může z návrhu zdát, protože štěrk zaroste bylinami a trávou. Středočeský kraj, který o revitalizaci rozhoduje, plánuje k záměru uspořádat veřejné projednání.

Více si poslechněte v audiozáznamu Natury Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související