Ráda zpívám ve sprše, je tam dobrá akustika, pochvaluje si operní pěvkyně Kateřina Kněžíková

13. květen 2022

Jak vypadá operní manželství pěvkyně Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky? „Zas tak hlučné to není,“ ujišťuje s úsměvem pěvkyně v Blízkých setkáních. Půjdou její dcery ve stopách rodičů? V jakém jazyce by operu nikdy nechtěla zpívat? Těší ji prestižní ocenění BBC Music Magazine Awards? Dozvíte se v rozhovoru.

„My se naštěstí doma připravujeme, až když odcházíme do divadla. Dáváme si tak 10 minut. Já se rozezpívávám ve sprše, protože je tam dobrá akustika,“ vysvětluje operní pěvkyně. „Je to přesně tak, jak si lidé představují, že to ve sprše dobře zní. Navíc já mám ráda vodu,“ dodává.

„Něco nového se většinou učím dopoledne, když jsou děti ve škole a školce. Abych je tím hlukem nerušila. Na druhou stranu naše dcery spíše ruší mě,“ usmívá se Kateřina Kněžíková. „Jsou to takové naše malé performerky.“

Často zpívá společně s manželem, operním pěvcem Adamem Plachetkou. „Zpívat s manželem je fajn, protože víte, co od toho člověka můžete očekávat v tom nejlepším i nejhorším slova smyslu. Je to fajn, když máte kolegu na jevišti, na kterého se můžete spolehnout,“ uzavírá Kateřina Kněžíková.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.