Radikální idyla na Dachovech. Prvorepublikové plovárny jsou překvapivě aktuální

5. červenec 2022

Prvorepublikové plovárny jsou zatíženy kulturními klišé, mezi nimiž dominuje filmová adaptace Vančurova románu, kde Rudolfa Hrušínského ponořeného po prsa ve vodě s doutníkem u úst skrápí letní déšť. A on prohlásí památnou větu, která se vtírá na mysl vždy, když se do podobné situace dostaneme i my. Tenhle nános plovárenské nostalgie je ale v podobných prostorách dovolen, dokonce je žádoucí podvolit se mu. Plavky vyrazily na Dachovy u Hořic a do městských lázní ve Mšeně.

Neexistuje velké množství zařízení, která by i po sto letech nabízela naprosto současná řešení. Plovárny mezi ně určitě patří. Slunečním lázním Dachova u Hořic není potřeba nic přidat ani ubrat, jen citlivě pečovat o to, co bylo dávno vynalezeno.

Koupací plocha vznikla v místě bývalých rybníků. Dvě třetiny dna jsou vydlážděny a vlídně k dětem se pomaličku svažují směrem k hloubce. Zbytek tvoří písečné dno, které vodu filtruje a čistou postupně propouští do mokřadů pod hrází. Nová voda naopak pomalu postupně přitéká ze tří lesních pramenů na úpatí Hořického chlumu. Vodu správci koupaliště čistí pomocí bakterií, které postupně vyžírají odumřelou organickou hmotu. Vprostřed vodní plochy je odpočinkový ostrůvek a v části s větší hloubkou zase skákací prkno. Spolu s unikátní lázeňskou architekturou převlékáren jde o vrcholný plovárenský zážitek.

Historická budova plovárny s převlékárnami

Lázně ve Mšeně už sice přišly o svůj zdroj ze skalního pramene Stříbrník, zato elegantní lázeňská architektura zůstala. Pokud se chcete vykoupat s čolkem a zároveň si dát langoš nebo zahrát pétanque, neexistuje lepší způsob, než si najít nejbližší přírodní koupaliště, protože všechny ostatní varianty letní rekreace zkrátka pokulhávají. Na plovárnách jsme v přírodě, ale spolu – a v tom je jejich největší kouzlo.

Kdo stojí za architektonickým řešením plovárny na Dachovech u Hořic? Jaké živočichy jsme na plovárně našli? Jak se vyvíjela kultura plovárenství u nás? A jak fungovaly městské lázně v Mšeně na začátku 20. století? Poslechněte si celé Plavky.

Ondřej Šebestík natáčí na plovárně
autoři: Ondřej Šebestík , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.