Rádio Proglas: Jsme připraveni vypnout FM vysílače, čekáme na rozvoj DAB+

7. červen 2023

Křesťanská rozhlasová stanice Rádio Proglas je připravena vypnout analogové FM vysílání a nahradit ho do budoucna technologií DAB+. Tomuto kroku však musí předcházet vstřícný přístup Českého telekomunikačního úřadu v podobě vypsání tendru na nové kmitočtové sítě. V aktuálním vydání zpravodaje pro posluchače Proglasu o tom informuje ředitel stanice Martin Holík.

Čtěte také

„Skutečně jsme připraveni odevzdat licence na FM vysílače, jakmile to bude možné. Zvládli jsme to už na Domažlicku, posluchačům jsme jmenovitě zprostředkovali nákup přijímačů. Nicméně ČTÚ stále oddaluje vypsání konkursů na vysílací sady. Ty by obdrželi provozovatelé sítí a u nich bychom si objednávali vysílače dle potřeby a dle návratu plateb. Nasycenost přijímačů s DAB+ vstupním dílem pomalu a vytrvale stoupá,“ odpovídá na dotaz jednoho z posluchačů Proglasu ředitel Martin Holík.

Podle Holíka je však posluchačů DAB+ v Česku stále málo. Celorepublikové pokrytí má zatím se svým multiplexem pouze Český rozhlas, kterého šéf stanice označil za lídra celého procesu. „Úsporných DAB+ vysílačů má (Proglas, pozn. red.) dvacet a další jsou na obzoru, jakmile ČTÚ vypíše licence na DAB+ sítě,“ dodává stanice v další části zpravodaje. Kmitočtové sady jsou již v tuto chvíli zkoordinovány, připravuje se proces jejich udělování, který by měl odstartovat na podzim.

autor: lukpo
Spustit audio

Související