Rozhodujícím obdobím pro rozvoj DAB+ v Česku má být příští rok, komerční rádia potřebují regionalizaci

22. září 2022

V příštím roce se dá v České republice očekávat masivnější rozvoj digitálního vysílání DAB+. Na konferenci Innovation Day se na tom ve čtvrtek 22. září shodli zástupci Českých Radiokomunikací a Českého rozhlasu. Právě v tomto období má Český telekomunikační úřad dát operátorům k dispozici možnost vybudovat sítě pro privátní rádia. Zájem o DAB+ v Česku dlouhodobě roste, lídrem technologie je veřejnoprávní rozhlas.

Čtěte také

Ředitel Úseku techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka na dnešní konferenci uvedl, že Česká republika je mezi deseti zeměmi s nejrozvinutějším trhem DAB+. Podle výsledků oblíbenosti rozhlasových stanic Radioprojekt ho v současné době využívá 14 % posluchačů. Prodej přijímačů podle Zýky od roku 2017 dlouhodobě roste a každý rok se zdvojnásobuje. Multiplex ČRo DAB+ označil jako velmi efektivní síť šířenou z hlavních, páteřních vysílačů.

V průběhu výstavby rozhlasové sítě se podle Zýky ukázalo, že síť se chová výrazně jinak než analogové FM vysílání, zejména, co se týká pokrytí signálem uvnitř budov. Pokrytí 95 % populace platí v optimálním případě, kdy divák má k dispozici ideální intenzitu signálu. I z tohoto důvodu, jak již bylo dříve medializováno, se plánuje Český rozhlas zaměřit na tzv. indoor příjem. 55 % populace má velmi dobré pokrytí včetně indoor signálu, tedy uvnitř budov, v metropolitních oblastech.

Čtěte také

„Na konci roku plánujeme spustit devět nových vysílačů, z nichž sedm je umístěno v centrech a jsou určeny pro dokrytí stávajícího pokrytí,“ konstatoval technický ředitel Českého rozhlasu. Zároveň doplnil, že v rámci technologie DAB+ se testuje nová verze varovného systému, který bude k dispozici přibližně za dva roky. Nabídne zejména pilíře – poplašné hlášení a poplašné zprávy. Jeho možnou aktivaci budou mít v rukou k dispozici záchranné složky státu.

Miloš Mastník, generální ředitel Českých Radiokomunikací, osobně i jako člen vedení klíčového telekomunikačního operátora rozvoj DAB+ podporuje. „V příštím roce očekáváme boom digitálního rádia. Budou k dispozici další multiplexy, které bude možné nabídnout dalším zájemcům,“ prohlásil rozhodně Mastník s tím, že operátor dále plánuje podpořit i prodej přijímačů. Nasazení technologie DRM do komerčního provozu testovanou na jihu Čech nevnímají zainteresované strany jako příliš reálné. Lze ho však využít pro výměnu informací v době krize.

Čtěte také

Ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka uvítal, že Český telekomunikační úřad připravuje tendr na sítě pro komerční ráda. Co tuto fázi digitalizace rádia zbrdilo, jsou některá omezení, jako byla například nemožnost regionalizovat celoplošné sítě. Nepříjemné bylo i zjištění, že: „Mediální dům bude moci vysílat v DAB+ jenom dvě celoplošné stanice. Pro FM je to dostatečné, ale v DAB+ bude problém, že trh je uzavřený a mediadomy si u nás nebudou moci objednat prostor, o který by měly zájem,“ vysvětlil Procházka.

„Pokud nebude možné vysílat regionálně, komerční rádia o DAB+ nebudou mít zájem. Věříme, že se to podaří udělat velmi rychle, abychom mohli rozhlasový trh liberalizovat,“ dodal manažer Českých Radiokomunikací. Výkonný ředitel Digital Broadcasting (DVB-T2 multiplex 24, pozn. red.) Jakub Juhas na dotaz naší redakce potvrdil přípravy operátora na spuštění DAB+ multiplexu, který je aktuálně ve fázi žádosti o individuální oprávnění pro několik vysílačů. „Pochopitelně máme zájem i o kmitočty, které dá k dispozici Český telekomunikační úřad v příštím roce,“ dodal.

autor: lukpo
Spustit audio

Související