Rozkošní tamaríni se umí pořádně bránit. Na toho, kdo je ohrožuje, naskáčou jako krysy

20. březen 2023
Mezi námi zvířaty

Tamarín žlutoruký patří mezi malé drápkaté opičky vážící maximálně půl kila. Ty běžně žijí v Jižní Americe v okolí řeky Amazonky, ale můžete se na ně jít podívat třeba i do plzeňské zoologické zahrady.

Tamarín žlutoruký

Latinský název této opičky zní Saguinus midas: „Váže se ke králi Midasovi, který vše, čeho se dotkl, proměnil ve zlato. Tamarín žlutoruký má totiž takové zlatavé rukavičky, botičky, a vypadá, jako by si tlapky opravdu namočil do zlata,“ sdělil na úvod chovatel primátů v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Tomáš Krbeček, který dále pokračoval

„Nemají nehty, ale drápky, a to kvůli skákání po kmenech. Žijí v korunách stromů 20-30 m vysoko, někdy i výš. Jediný prst, který je opatřen nehtem, je palec u nohy. Mají také dlouhý ocas, který není chápavý, ale pomáhá jim korigovat směr skoku.“

Spotřebují obrovské množství energie

Běžný den tamarína žlutorukého vypadá následovně: „Tamaríni v sobě mají takový budíček, kdy vstávají půl hodiny před úsvitem a ulehají poměrně brzy, okolo 16.-17. hodiny, takže spánek je v jejich případě opravdu vydatný, jelikož spí až do druhého dne do rána. Přes den jsou hodně aktivní, kdy v podstatě neposedí. Z toho důvodu potřebují stálý přísun potravy. Spotřebují dokonce údajně 5x více energie, než člověk,“ popsal Krbeček.

„Oni působí velice mile, přítulně, ale jsou to teritoriální zvířata a při napadení jednoho jedince automaticky útočí celá skupina. V případě hrozby na vás naskáčou a jsou v podstatě jako krysy, kdy je ze sebe člověk musí strhávat jednoho po druhém. Útok není brutální, ale mají zoubky jako jehličky a opravdu to hodně bolí, mám osobní zkušenost. Ten útok byl krvavý, ale prostě k tomu někdy v této práci dojde,“ řekl s úsměvem chovatel.

Spustit audio