Ruská odveta má eskalační potenciál, ale neměla by zůstat bez odpovědi, myslí si náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil

19. duben 2021

V sobotu večer informovali premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o důvodném podezření z účasti Ruska na sedm let starém výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Zemřeli tehdy dva lidé. Hamáček informoval ruského velvyslance v Praze o vyhoštění 18 odhalených agentů tajných služeb. Moskva v reakci na víkendové události vyhostila z českého velvyslanectví celé dvě desítky lidí.

Čtěte také

„Zůstane tam naprosté minimum zaměstnanců. Je to pochopitelně zásadní zásah do toho, jak bude velvyslanectví fungovat,“ hodnotí náměstek ministra zahraničí Martin Povejšil.

Kam povedou další kroky vyhoštěných zaměstnanců českého ministerstva zahraničních věcí, zatím není jasné. Zpět do České republiky by je měl v průběhu dne dopravit armádní speciál. O dalších krocích bude jednat vláda od pondělních 14 hodin.

„Ruská odpověď s sebou nese určitý opatrný eskalační potenciál. Bude to předmětem našeho jednání. Z mého pohledu je to krok, který by z české strany neměl zůstat bez odpovědi,“ říká Povejšil. Podle něj jsou v tuto chvíli česko-ruské vztahy na bodu mrazu. A přestože prvoplánově se nabízí čísla dorovnat, jsou i jiné cesty, upozorňuje.

Čtěte také

Úkolem dočasného ministra zahraničí Jana Hamáčka dnes bude také podrobněji informovat své unijní protějšky. „Poodhalíme jim zákulisí případu a samozřejmě požádáme evropské partnery o solidaritu,“ vysvětluje náměstek a dodává, že obdobný krok plánuje Česko i směrem k Severoatlantické alianci.

Analytik Českého rozhlasu Filip Nerad se ale obává, že sedm let stará česká kauza bude na schůzce ministrů zahraničních věcí Evropské unie zastíněna aktuálním děním na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem a zhoršujícím se zdravotním stavem vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Domnívá se, že zatím zůstane jen u slovní podpory evropských partnerů.

Bublan: Je potřeba přesvědčit veřejnost

Premiér Babiš se rozhodl nechat zprávu BIS o zapojení ruských zpravodajců do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích odtajnit.

Hosty byli:
Anna Macků, redaktorka, Český rozhlas
Martin Povejšil, náměstek ministra zahraničí
Ivana Milenkovičová, zpravodajka v Rusku, Český rozhlas
Helena Berková, redaktorka, Český rozhlas
František Bublan, bývalý ministr vnitra a bývalý ředitel dvou českých zpravodajských služeb
Martin Balucha, redaktor, Český rozhlas
Filip Nerad, analytik, Český rozhlas
Zdeněk Hověžák, STAN, starosta Vrbětic-Vlachovic

Podle bývalého ministra vnitra za ČSSD a exředitele dvou českých zpravodajských služeb Františka Bublana (dnes nestraník) půjde ale jen o rámcovou část.

Její zveřejnění nicméně pokládá za správné: „Jde také o to, přesvědčit veřejnost, že se nejedná o nějaké zpravodajské hry, ale o skutečnou událost. (…) Že si to premiér a ministr vnitra nevymysleli.“

Ruský zájem o českou kotlinu považuje Bublan za pozůstatek let minulých. „Rusové nás stále považují za zemi, která by se mohla odklonit od západu směrem na východ. Navíc jsme západu blízko i geograficky, takže tady mají mnoho středisek, odkud mohou působit do dalších zemí Západu,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Petra Krále.

Spustit audio

Související