Růžová marmeláda podle prababičky

Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Přeberou se růžové listy z růže stolisté, aby mezi nimi nebylo žádného zažloutlého, a zbaví se utrhnutím bílých špiček. Na 20 dkg růžových listů počítáme asi 60 dkg cukru. Nejprve 20 dkg cukru se svaří s osminou litru vody na malou perlu. Potom se 20 dkg růžových lístků utluče v porculánovém hmoždíři se 40 dkg cukru na kaši, která se přidá do vařícího se cukru; přidá se ještě z 1 citronu šťáva a vše se vaří tak dlouho, až zhoustne; poněkud prochladlé dá se do sklenic. Navrch dává se v rumu máčené kolečko z pergamenového papíru a sklenice povazují se měchuřinou nebo pergamenovým papírem. Takto upravená růžová marmeláda hodí se výborně do koblih a jemných cukrovinek; dá se dlouho udržeti.