Schillerová, Havlíček, Vondráček aneb Čekání na rozhodnutí Babiše

30. září 2022

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že má hned čtyři kandidáty na prezidenta: Alenu Schillerovou, Karla Havlíčka, Radka Vondráčka a čtvrté jméno prozradit nechtěl. „Sálá“ z některých z nich touha pro prezidentství? „Já jsem si toho nevšiml. A ani mne nenapadlo, že bych si toho měl všimnout, protože to tak není,“ odpovídá v podcastu Čekání na prezidenta ústavní právník Jan Kysela.

„Ale na základě tohoto ,sálání‘ bych tipoval, že je na řadě předseda. Až ve chvíli, kdy předseda řekne ne, tak bych si současně myslil, že řekne i kdo. A pak je teprve vhodná chvíle, aby z toho kandidáta začalo sálat, že chce být prezidentem. Do té chvíle by mi přišlo nepatřičné, aby ,sálali‘ dva,“ doplňuje Kysela.

Čekání na prezidenta
s filozofkou Terezou Matějčkovou,
s ústavním právníkem Janem Kyselou 
s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Nováčkem
a moderátorem Janem Pokorným

Spouštěčem „sálání“ je tak předseda Babiš a ne vnitřní motivace nějakého jiného „sálajícího“.

Filozofka Tereza Matějíčková k tomu přidává: „Řekla bych, že jestliže Babiš nebude kandidovat a vyšle někoho jiného, tak záhy zjistíme, že charisma, které pro některé lidi má, je nepřenositelné. Ukázaly to i komunální volby v souvislosti s kandidaturou Schillerové v Brně,“ naznačuje.

Babiš kandiduje ve všech volbách?

Pokud jde o Babišovo volební nasazení, tak to podle Kysely dřív vždy vypadalo, že „bez ohledu na to, o jaké jde volby, tak za ANO v zásadě vždy kandiduje Babiš – objevoval se na plakátech do krajských, komunálních a dalších voleb. Teď to trochu ustoupilo, ale přítomno je to tam skrze slogan“.

Čtěte také

„Teď s jednou výjimkou volebního obvodu Jihlava. Tam to může u mnoha voličů vzbuzovat dojem, že kandiduje Babiš a ne Jana Nagyová. Tady byla míra jeho angažmá a přítomnosti na volebních mítincích mimořádná,“ shrnuje Kysela.

Voličům ANO tak zřejmě příliš nevadí, že Nagyová stojí spolu s předsedou hnutí před soudem.

„Existuje na to hned několik sociologických průzkumů, podle kterých je tady plus minus 30 procent skalních voličů, které neovlivní nic. Jakékoli negování Babiše považují za pomluvy a jen se houfují na jeho obranu,“ myslí si komentátor Petr Nováček.

„Musí s tím počítat – a také to dělají – i jeho případní protikandidáti. Kdyby Babiš kandidoval na prezidenta, jako že si myslím, že nebude, protože tady jde o kalkulace s druhým kolem, kde by mu už ta jejich podpora nemusela stačit.“

Čtěte také

Tuto tezi následně zpochybňuje Kysela, protože podle něj nejde tvrdit, že Babiš ve druhém kole prohraje za jakýchkoli okolností.

„My to zatím vše variujeme pod vlivem průzkumů veřejného mínění a na střetu BabišPetr Pavel, ale nemáme otestovaný střet PavelSchillerová ani BabišNerudová,“ upozorňuje Kysela. „A v tomto kontextu se mi nezdá, že Babiš prohraje s kýmkoli a za každou cenu,“ dodává.

„V tom můžete mít pravdu – kdyby se najednou snesla nějaká kandidující kometa, může být vše jinak,“ uzavírá komentátor Nováček.

Generál Petr Pavel oznámil získání potřebných 50 tisíc podpisů pro prezidentskou kandidaturu, stejně jako podnikatel Tomáš Březina. Co ale ostatní? A bude vůbec kandidovat senátor Pavel Fischer? Poslechněte si ve 21. díle podcastu Čekání na prezidenta.

Čekání na prezidenta najdete na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu v neděli 2. října po 18. hodině.

autoři: Patricie Polanská , lup
Spustit audio

Související