Sloveso ambulovat ve slovníku nenajdete. Používá se ale často

16. září 2021

V dnešním jazykovém koutku se pokusíme zodpovědět posluchačský dotaz, jaký je rozdíl ve významu a v užití mezi slovesy ambulovat a ordinovat.

"Dosud jsem slýchal věty typu: Lékař ORDINUJE od osmi hodin. Nedávno jsem v nemocnici obdržel informaci: Doktor S. AMBULUJE vždy v pátek," napsal nám jeden z našich posluchačů.

Obvykle je s činností lékaře spojeno sloveso ordinovat, odvozené od slova ordinace. V Sloníku spisovné češtiny najdeme dva významy. 1. lékařsky vyšetřovat, ošetřovat a  2. předpisovat jako lék: ordinovat dítěti penicilin. V těchto významech je dané sloveso nejfrekventovanější, často je také užíváme s předponou, např. lékař mi naordinoval tento lék.

Při nahlédnutí do jiných slovníků se můžeme setkat i s dalším významem užívaným v církevní oblasti - ordinovat, tj. světit na kněze.

Jak je v dotazu uvedeno, sloveso ambulovat se posluchač dozvěděl v nemocnici. Lékař v nemocnici provádí řadu činností, z nichž jedna je práce v ambulanci, tedy v místě, kam mohou docházet pacienti. Ambulance má i význam zařízení pro příjem nemocných k nemocniční péči nebo tak běžně označujeme i sanitní vůz. A právě od názvu tohoto místa je odvozeno sloveso ambulovat s významem pracovat v ambulanci. Sloveso není uvedeno v žádném z výkladových slovníků češtiny, ale právě v nemocničním prostředí je poměrně frekventované. Dnes se s ním setkáváme také mimo nemocnici, mluvíme-li o práci lékaře-ambulantního specialisty.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související