Spory, které se normálně řeší debatou, se teď změnily ve války, míní politoložka Hesová

8. prosinec 2021

„V posledních deseti letech pozorujeme i u nás, že spory, které se normálně řeší debatou, se mění ve války, ve kterých už nejde tolik o to, si věci vyříkat, ale porazit druhého,“ říká v pořadu Osobnost Plus politoložka Zora Hesová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Rozhodnutím „válčit“ se podle politoložky ale jen sporům vyhýbáme, zvlášť když pak toho druhého označíme za člověka bez legitimity.

„Žijeme ve světě, kde se na nás hrne řada problémů a otázek, které je není jednoduché rozhodnout. Například klimatická změna, migrace, uprchlická krize a tak dále. Je ale čím dál obtížnější řešit problémy věcně. Protože to vyžaduje velkou shodu často mnoha aktérů. A pro populistického, nebo krajně pravicového politika je mnohem jednodušší se postavit proti. A pak se například tvářit, že problém vůbec neexistuje,“ uvažuje politoložka.

Spory, které se normálně řeší debatou, se teď změnily ve války.
Zora Hesová

Hesová je toho názoru, že státy kolem nás jsou kulturními válkami poznamenány hlouběji než u nás a uvádí příklad ze Spojených států.

Čtěte také

„Někteří Američané volili Trumpa, přestože je neznaboh a oni jsou silně věřící. A to z velké části kvůli jeho postoji k potratům. Je to nelogické, ale ukazuje se, že některá společenská témata byla natolik politizována, že rozdělují společnosti na poloviny. Uprostřed se už  ale neřeší, co je ten zásadní problém. Postavíme se zkrátka buď na jednu, nebo na druhou stranu.“

Přestože společenským konfliktem mezi očkovanými a neočkovanými se politoložka zatím odborně nezabývala, má pocit, že se někteří staví mezi odmítače jen proto, aby zaujali  nějakou pozici.

Poslechněte si celý audiozáznam pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

Související