Strkají pštrosové hlavu do písku, když se bojí? Největší pták na světě neumí létat

30. listopad 2022

Na světě žije asi 10 000 druhů ptáků. Ten největší rychle běhá, zobe kamínky, po vycvičení by byl skvělým hlídačem, ale neumí létat. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Pštros dvouprstý může být vysoký i 275 centimetrů a vážit neuvěřitelných 150 kilo. Jeho dávní příbuzní měli i 4 metry a někteří uměli létat, dnešní pštros to ale nedokáže. Zato zvládně běžet rychlostí až 70 km za hodinu.

Pštros dvouprstý

Možná jste někdy slyšeli, že když má tenhle pták strach, strčí hlavu do písku. Není to pravda. Pokud má zrovna hlavu u země, pravděpodobně hledá kamínky, které by sezobl. Dospělý pštros jich má v žaludku něco přes kilo. Pojídá je proto, aby mu pomohly rozmělňovat potravu.

Dá se pštros vycvičit? Proč má peří když nelétá? A k čemu ho lidé chovají na farmách? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související