Stromem roku je jabloň z Machovské Lhoty na Náchodsku! Vítězství si poprvé odnáší ovocný strom

20. říjen 2020

Víc než sedm desítek let poskytuje stín návštěvníkům zahrádky hostince u Lidmanů v Machovské Lhotě na Náchodsku - a dnes se obrazně řečeno vyhřívá na výsluní ankety Strom roku. Letošní vítězství totiž poprvé náleží ovocnému stromu- jabloni renetě. 

Mezi majestátními soupeři v celostátním kole byla sice jabloň z Machovské Lhoty nejmenší a nejmladší, přesto zaujala - i svým příběhem a specifickou propagací.

Soutěž Evropský strom roku, která hledá nejzajímavější strom starého kontinentu, právě startuje. Během celého února 2021 mohou lidé na www.evropskystromroku.cz vybírat ze čtrnáctky stromů Evropy, které vybojovaly prvenství v národních anketách. Čeští hlasující vyslali do mezinárodního klání Jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku. Jediný ovocný strom v soutěži letos obhajuje zlatou medaili Chudobínské borovice: absolutní vítězky loňského ročníku. Jestli se jí to podaří, mohou lidé svými hlasy rozhodnout právě teď.

Stromem roku je jabloň z Machovské Lhoty na Náchodsku!

Machovská Lhota leží uprostřed CHKO Broumovsko, v údolí mezi Broumovskými stěnami a polským národním parkem Góry Stolowe. Právě tam je i proslulá hospůdka U Lidmanů se starosvětskou atmosférou, od války spjatá s rodinou Lindmanů. Její pohostinná historie se ale začala psát už v roce 1884.

Právě v zahrádce přimknuté k hospodě roste už zhruba 75 let jabloň, která v anketě Strom roku zabodovala hlavně svým příběhem.

Stromem roku je jabloň z Machovské Lhoty na Náchodsku!

"Moji rodiče si hostinec pronajali v roce 1945. Když jsem se v říjnu toho toku narodil, můj otec prý tehdy jabloň zasadil. Tak mi to alespoň rodiče vyprávěli. Rostla, ale nerodila. Nějaký kamarád otci poradil, aby jí přidal železo, tak pod ní prý zakopal dva kbelíky hřebíků. Ale jestli to tak bylo doopravdy, nevím," říká Jaroslav Lidman, bývalý hostinský, letošní pětasedmdesátník.

Strom roku je poprvé ovocný

Český Den stromů korunovala radostná zpráva pro obyvatele Machova na Náchodsku. Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Největší podporu veřejnosti získala Jabloň u Lidmanů, která si vybojovala 2 191 hlasů. Stříbro putuje Lípám v Hřebenech na Sokolovsku v Karlovarském kraji, bronz si odnáší dub Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji.

Vítězství v anketě se pojí s odborným zásahem stromolezce a postupem do mezinárodního kola soutěže o Evropský strom roku.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, tak jabloň u Lidmanů je obsypaná jablky.

Čtěte také

Jablečný štrúdl nebo staročeští rytíři z místního ovoce jsou důležitou součástí komunity a můžete si je vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války.

U pokrouceného stromu, který poutá pozornost štamgastů i výletníků, se se současným hostinským Petrem Šturmem a s bývalým - Jaroslavem Lidmanem sešla redaktorka Vlaďka Wildová:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.