Tereza Bebarová a Petr Vondráček jsou znalci rozhlasu. Na paty jim šlape desetiletý Adam

17. září 2024

Pátou zastávkou zábavné show se stalo Znojmo. Do Louckého kláštera do Galerie U Svatých Aleš Cibulka přivezl opět zajímavé hosty. Herečku a moderátorku Terezu Bebarovou můžete slyšet na vlnách Dvojky v pořadu Jezte, ať vám to sluší.

„Nedávno jsem se vrátila z francouzského venkova a kam se hrabu na Francouze, co se týká konzumace vína. Ti se ráno probouzejí a začínají bublinkama, pak se přes den propíjejí od bílého po červené. Tady jsem také ochutnala víno a bylo luxusní,“ vysekla poklonu vinařskému kraji herečka. Ve Znojmě je nejen spoustu vinic a vinařů, město vínem také voní. Má krásné historické centrum a překvapí unikátními prohlídkami podzemí.

„Kdysi jsem tu byla na Znojemském hroznu a myslím, že jsem tu hrála i s Divadlem Na Fidlovačce. Moji rodiče jsou z Uherského Hradiště a ještě ve Znojmě nebyli, tak mám v plánu je sem vzít,“ slibuje herečka.

Tereza Bebarová a Petr Vondráček

Rozhlas je jí blízký už od dětství. „Jsem z Bohumína a byla jsem neustále nemocná, tak jsem byla přisátá k rozhlasu, který mě krmil kulturou. V neděli byla pravidelně pohádka, kterou tradičně režíroval Karel Weinlich. Za 20 let jsem se s ním setkala osobně. Dodnes, když stůňu, tak hledám rozhlasové věci v archivu nebo si díky bohu můžu rozhlas pustit už i na různých platformách.“

V rozhlase od narození

O hudbu se postaral muzikant a klavírista Petr Vondráček. „Ve Znojmě jsem byl několikrát. Moderoval jsem tu kdysi soutěž Miss a jezdili jsme sem s kapelou,“ popisuje svůj vztah k městu.

Jak v rozhovoru s Alešem Cibulkou vyplynulo, není snad nad rozhlasovějšího znalce a člověka s tak bohatou rozhlasovou historií. „S rozhlasem jsem kamarád od dětství. Pouštěl jsem si tenkrát Československý rozhlas. Babička s dědou dělali správce ve vile ústeckého rádia, a tak jsem tam jako malý mohl přespávat. Ale poslouchali jsme někdy i západoněmecké rádio, protože tam hráli Elvise a rokenrol.“

Petr Vondráček

V deseti letech nazpíval duet s Karlem Zichem. „To už jsem byl taková malá hvězdička. V sálu velké Lucerny jsem vystupoval s Točrem (taneční orchestr Československého rozhlasu – pozn. red.).“

Také Aleš Cibulka má bohatou rozhlasovou historii. „Hosta do domu jsem začal moderovat 4. února 2000 a představte si, že mým prvním hostem byl Petr Vondráček s kapelou Lokomotiva,“ překvapili oba protagonisté krásnou shodou.

„Když jsem poslouchal Terezu a Petra, jak znají český rozhlas, tak klobouk dolů. Až jsem se zastyděl, že ho snad znají víc než já,“ usmívá se pravidelný host a generální ředitel René Zavoral.

Rádio patří i do evakuačního balíčku

Vzhledem k tomu, že se pátá road show natáčela pár dní po povodních, zábava na chvilku ustoupila do pozadí. „Zase se ukázala síla a význam rozhlasu. V těchto krizových chvílích je rozhlas tím nejdůležitějším médiem. Když není elektřina, může vám hrát tranzistorák na tužkové baterky. A představte si, že dřív bylo rádio součástí evakuačního balíčku, ale teď je vyškrtnuté. Takže já zase budu chtít, aby se to tam vrátilo,“ plánuje generální ředitel René Zavoral.

„My v podstatě pokaždé můžeme přerušit vysílání a informovat o aktuální věci. Mimochodem doporučuju film Vlny, který přesně tohle ukazuje. Český rozhlas je hrdým koproducentem a film dokonce putuje na Oscary. Máme tady kšiltovku s logem filmu, tak kdo bude mít nejoriginálnější dotaz z vás, návštěvníků, tomu ji dáme,“ vrátil se k zábavě René Zavoral.

Diváci se hlásili a svým zvídavým dotazem všechny odzbrojil desetiletý Adam, chlapec s brýlemi a v kravatě. Prozradil, že na Dvojce poslouchá Tobogan a Halinu Pawlowskou. „Takže Dvojka má i takovéhle posluchače. Myslím, že kšiltovka se k té kravatě hodí,“ byl spokojený René Zavoral.

CHCETE VĚDĚT VÍC? NAVŠTIVTE NAŠE SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook ❯❯
Instagram ❯❯

DAB rádia putovala odvážným dobrovolníkům

Na programu večera je také soutěž, kterou připravuje a moderuje Michal Jagelka. Ten z publika vybral tři dobrovolníky, kteří postupně odpovídali na pět (ne)záludných otázek. Nemohl jinak a mezi soutěžícími se objevil i desetiletý Adam. Nad správnými odpověďmi bděla porota ve složení Aleš Cibulka, pes Tobiáš a tentokrát i generální ředfitel René Zavoral.

Soutěžící převzali z rukou generálního ředitele DAB radio. Nejvíc správných odpovědí na otázky, které se týkaly rozhlasu a našich hostů, měla věrná posluchačka Hana z Březníka, která účinkujícím napekla vynikající trubičky.

A dobrá zpráva na závěr – road show pokračuje i příští rok!

Chcete, abychom přijeli také do vašeho města? Napište nám na e-mail rozhlasjede@rozhlas.cz.

Výtěžek z akce putuje pořádajícímu místu. Ve Znojmě částku ze vstupného převzal starosta František Koudela. Dalším městem je Šternberk. Podrobnosti a vstupenky >>

Posluchačka Hana měla pro generálního ředitele i zajímavý námět. Jaký? Na co se zeptal desetiletý Adam? Kam doputuje extra čtvrté DAB rádio? Poslechněte si v záznamu pořadu.

autor: djo