Tipy na podcasty: vztahy, věda i sport

22. březen 2020

Anglické slovo podcast se poslední dobou skloňuje až podezřele často. Není divu, loni se s původní podcastovou tvorbou u nás doslova roztrhl pytel a Český rozhlas rozhodně nebyl pozadu. Díky spuštění audioportálu mujRozhlas najdete podcasty Českého rozhlasu všechny pohromadě. Nejde však jen o rozhlasové pořady, ale i o více než dvacítku původních podcastů na nejrůznější témata, jako je sport, intimní otázky, nové technologie či bible. Přinášíme přehled některých z nich.

Na začátku podcastové mánie byl mord. V roce 1999 někdo v americkém Marylandu zavraždil osmnáctiletou studentku Hae Min Lee. Před soudem stanul její bývalý přítel Adnan Syed a nakonec byl odsouzen na doživotí. Na zločin by se jistě brzy zapomnělo, kdyby na podzim roku 2014 nevyšel investigativní podcast Serial. Ten celou dramatickou kauzu zkoumal a také trochu zpochybňoval, zda je Syed vinen.
A protože posluchače příběhy o zločinech fascinují, stal se prvním velkým podcastovým hitem s miliony posluchačů.
Přišlo to docela nečekaně, protože – velmi cynicky řečeno – podcasty byly už pár let také považované za mrtvé. Kdysi se od nich přitom očekávalo, že přinesou revoluci v poslechu mluveného slova. Podcasty totiž umožňují doručit audio rovnou do mobilu, a pak si ho pustit, kdy chcete. Celá logika rozhlasového světa se tak převrací: nečekáte na vysílání, naopak obsah putuje za vámi. To zní přece ohromně slibně.
První podcastová vlna ale narazila na to, že poslech podcastů byl příliš kostrbatý. Odebírat podcast znamenalo propojit MP3 přehrávač s počítačem a pomocí programu je naučit, aby se nahrávky synchronizovaly. Kdo nebyl technologický nadšenec, ten se do toho nechtěl pouštět. Navíc ještě neexistovaly chytré mobilní telefony a levná data, takže možnost poslouchat za pochodu byla omezená. Chyběl i lákavý původní obsah. To vše se v posledních letech změnilo. Technologie se posunula, mobily se rozšířily, data zlevnila a s přibývajícím publikem začalo přibývat i obsahu. Nyní je na světě skoro milion různých podcastů.

Loňský rozjezd

Česko většinou trendy sleduje – řečeno s pohádkovým dědou Lebedou – s námořnickou rozvahou a často se zde projeví i s několikaletým zpožděním. První vlnu podcastů ale Český rozhlas zachytil velmi rychle - začal je podporovat v roce 2005. To ovšem ještě nebyla éra původních podcastů. Dlouhá léta to byl způsob, jak překlopit rozhlasový obsah vytvořený pro vysílání do digitální podoby. Zájem byl i zde hodně omezený.
Teprve v posledním roce začala dramaticky přibývat i původní tvorba. S výjimkou rozhlasového podcastu o sexualitě Zhasni! z roku 2017 trend v Česku nejdříve táhli v dobrém slova smyslu amatéři jako Dan Tržil se svými rozhovory Proti proudu. Velký posun přinesla silná série Matematika zločinu, která zde prorazila s trendem investigativního krimipříběhu ve stylu Seriálu. V dubnu pak přibyl denní zpravodajský podcast Vinohradská 12, který má nyní téměř půl milionu stažení měsíčně. Radio Wave zase úspěšně experimentuje s podcastovými sériemi.
Během pár měsíců se podcasty v Česku ohromně posunuly a objevili je i influenceři. Nyní má svůj podcast i populární youtuber Kovy.
Chyběl však pořádný domov pro podcasty Českého rozhlasu, který se objevil se startem nového audioportálu mujRozhlas. Služba má svou podcastovou sekci a uživatelé tak najdou všechny podcasty pohromadě a mohou je pohodlně poslouchat a odebírat. Nyní tam najdete nejen všechny rozhlasové pořady, ale více než dvacet původních podcastů. Tohle jsou příběhy některých z nich.

Vinohradská 12

vinohradská 12

Moderátorka Lenka Kabrhelová a její host rozebírají každý den jednu událost, o které se mluví. Pro řadu uživatelů se z toho stal pravidelný společník při cestách do práce. Občas s nadsázkou říkáme, že je to dvacet čtyři nejdůležitějších minut na následujících dvacet čtyři hodin. Rozhovory doplňují unikátní archivní záznamy a výborný sound design Martina Hůly.

Kulturní vývar

kulturní vývar

Kulturní vývar přináší přehled o tom, co se děje na české kulturní scéně. Desítky minut zajímavého poslechu připravuje tým redaktorů pod vedením Michaely Veteškové. V podcastu Kulturní vývar si podle tvůrců každý najde to své a možná ochutná i to, co mu příliš nevoní. Tým redakce kulturního zpravodajství Českého rozhlasu nabízí všehochuť od divadla, filmu, hudby po literaturu a výtvarné umění.

Parabible

parabible

Jak by vypadal příběh Ježíše Krista, kdyby se odehrál v kulisách dnešního Česka? Je dva tisíce let stará literární látka vhodná pro aktualizaci, aniž by se ztratila její hloubka? Na to v roce 2018 odpověděla publikace jménem Parabible. Radio Wave nyní přináší její audioverzi v autorském čtení evangelického kazatele Alexandra Fleka a se stručnými úvody Petra Wagnera.

Po sametu

po sametu

Od listopadu 1989 uplynulo vloni už třicet let. Radio Wave připravilo k výročí takzvané sametové revoluce dokumentárně-reportážní sérii Po sametu. Tvůrci chtěli prostřednictvím dobových záznamů přiblížit, jak lidé tehdejší dobu prožívali. Vrátili se proto na místa, kde události probíhaly, a navíc s lidmi, kteří byli součástí polistopadového dění. Vybrali deset zásadních milníků, které ovlivnily naši současnost, a osobnosti, jejichž rozhodnutí měnila podobu české společnosti. Cílem bylo přiblížit polistopadové události posluchačům, kteří je nezažili nebo je vnímali dětskýma očima.

Svatebky

svatebky.jpg

Co všechno může být vtisknuto do jednoho kusu oděvu? A jak se nevěstám daří jejich představy realizovat? Podcastová série sleduje pět dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes české nevěsty přemýšlejí o svých svatebních šatech. Osmidílný seriál přibližuje, jak se ve svatebních šatech mísí tradice a trendy či osobnost a hodnoty nevěsty s očekáváním okolí.

Tipy na další podcasty Českého rozhlasu najdete v tištěném vydání Týdeníku Rozhlas.

autoři: aja , juk
Spustit audio

Související

Více o tématu