Tisíce lidí míří na bledulová pole u Starého Ranska. Ne všichni se ale chovají ohleduplně

23. březen 2019 06:10

Kvetoucí bledule v národní přírodní rezervaci Ransko na Havlíčkobrodsku jsou aktuálně doslova magnetem na turisty.

Návštěvníků přijíždějí stovky denně. Ne všichni ale v lesích plných zelenobílých kvetoucích koberců dodržují zákonem stanovená pravidla, stěžují si ochránci přírody.

„Chci se podívat na ty krásné bledulky, protože je to přírodní rezervace a vlastně unikátní záležitost.“ Cíl vycházky oslovené paní je u Starého Ranska jasný. Za stejným účelem proudí do zdejších lesů davy lidí.

A koberce rozkvetlých bledulí nelákají jen rodiny a jednotlivce, jsou také cílem mnoha škol a školek. „My jsme z mateřské školy Budovatelů z Hlinska a chtěli jsme ukázat dětem tu krásnou nádheru a vítáme jaro.“ S jednou takovou skupinou Ransko navštívila i učitelka Mirka Tomášková.

Stanovená pravidla

Na jedné straně zájem o vzdělání s sebou ale přináší i nebezpečí.  Řada návštěvníků totiž nedodržuje stanovená pravidla, dav je přitom takřka nemožné uhlídat. „Nacházíme se v národní přírodní rezervaci. Je tady zakázán ze zákona vstup mimo značené cesty,“ vysvětluje mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Kateřina Machová.

Zákaz podtrhují i cedule, které návštěvníky správné chování upozorňují.

Ne vždy to ale funguje. „Co se bledulí týká, je opravdu lákavé si v nich udělat fotografii. Ale to když si řekne jeden člověk, možná ještě fajn, když si to řekne ta stovka nebo tisícovka lidí, co tady běžně chodí, tak by ty porosty opravdu nevypadaly pěkně.“

„Bohužel, opravdu je problém v tom, že nám návštěvníci chodí po těch vyšlapaných cestičkách, většina z nich vznikla v důsledku těžby. Budeme zaopatřovat vstupy na cestičky a ještě jednou vyzýváme všechny návštěvníky, aby byli ohleduplní.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio