Tři pohledy rozhlasu na legendární bitvu u Sokolova

10. březen 2023

Přes 80 lety splnili českoslovenští vojáci svůj první bojový úkol na východní frontě druhé světové války. Sovětské velení jim nařídilo nepustit nacistické jednotky za ukrajinskou říčku Mžu, u které leží osada Sokolovo. 8. března 1943 začala slavná bitva, ze které komunistické sdělovací prostředky udělaly legendu.

Snížit její význam se zase snažila nacistická propaganda a neupravená verze se k nám začala dostávat až v posledních 30 letech. Všechno mohli slyšet i rozhlasový posluchači. Výběr toho nejzajímavějšího je v přiloženém audiu.

Kdo vlastně bojoval pod Československou vlajkou?

Čtěte také

Protichůdné byly už informace z rozhlasu o tom, kdo vlastně pod Československou vlajkou u Sokolova bojoval. Mnoho vojáků našeho prvního praporu mělo židovský, německý nebo maďarský původ a do jednotky se dostali ze sovětských lágrů. O tom jste se před rokem 1989 z rozhlasu nedoslechli.

Protektorátní vysílání ovšem na gulagy, Židy, Maďary a Němce náležitě upozornilo. Co ale komunistická média zdůrazňovala, bylo domnělé mládí našich bojovníků a bojovnic. Věkové složení ale bylo stejně pestré, jako složení národnostní.

Hrdinný boj nebo zbytečné ztráty?

Čtěte také

Opravdové legendy vznikly kolem samotného boje v osadě Sokolovo. I tady rozhlas vysílal tři verze událostí. Protektorátní bitvu zlehčoval a tvrdil, že se o vítězství nedá mluvit. Komunistické vysílání nabídlo posluchačům popis tvrdého boje, při kterém hlavní hrdinové hynuli pod pásy fašistických tanků. Pravda bude asi méně přitažlivá.

Výsledkem střetu u Sokolova byly těžké ztráty v řadách československých vojáků. Svůj úkol ale splnili. Nacistické tanky řeku Mžu nepřejely. Pomohlo tomu také to, že led začátkem března povolil. Mnohem víc toho prozradí dobové ukázky z rozhlasového vysílání v přiloženém audiu.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.