Týden očima Petra Schwarze: O bouřích, náchylnosti k plkům a čokoládě

2. červenec 2022

Česká republika se na půl roku stala předsednickou zemí Evropské unie. Státní rozpočet vykazuje na konci pololetí schodek 183 miliard korun, což je o 82 miliard méně než vloni stejnou dobou. Přestaly platit starší bankovky od stovky do dvoutisícovky, ty s užším proužkem, který při naklopení nemění barvu. Máme nového ministra školství, právníka Vladimíra Balaše.

Počet nakažených koronavirem opět rychle stoupá, naštěstí řádí varianty s většinou mírným průběhem – ministerstvo zdravotnictví připomnělo důležitost vakcinace a od půli srpna chce spustit očkování čtvrtou dávkou.

Čtěte také

V Karlových Varech začal 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Také začaly prázdniny a místní bouřky, krupobití, přívalové deště či vichřice vyvolávají povodně, zastavují vlaky, strhávají střechy, kácí stromy a nechávají tisíce domácností bez proudu, v Ostravě i na čas přerušily hudební festival – prostě prázdniny, jak nemají být.

K tomu na více evropských letištích zavládl chaos, chybí personál, aerolinky ruší stovky letů, dostat se z bodu A do plánovaného cíle se stalo i se zakoupenou letenkou pro nemálo pasažérů jen komplikovaně a draze řešitelným problémem. Tedy vzhůru na dovolenou!

Ať máme po ruce dost čokolády uklidňující mysl

Čtěte také

Rusové na Ukrajině vraždí, loupí a zase vraždí. Kam nedošla jejich armáda, posílají rakety, podle kremelských řečí „vysoce přesné“. A tyto vysoce přesné rakety dopadly ve dne na obchodní centrum v Kremenčuku, plné nakupujících, nebo v noci na devítipatrovou bytovku u Oděsy a vysoce přesně zabily a zranily desítky lidí včetně dalších dětí.

Zprávy z fronty jsou kusé, ale na východě země Ukrajinci stále musí ustupovat, naopak se jim podařilo vyhnat ve spěchu ruskou posádku z obsazeného Hadího ostrova – to Rusové označili za „gesto dobré vůle“ po splnění plánovaného úkolu, aby pak rychle nálety ničili vybavení, které na ostrově museli při útěku zanechat. Každopádně takových „gest dobré vůle“, při kterých ruská armáda musí pod palbou utíkat z uzurpovaných území, není dostatek.

Čtěte také

Dalším takovým „gestem dobré vůle“ po kremelsku zřejmě mělo být vypravení lodě z okupovaného Berďansku, naložené tisíci tunami uloupené ukrajinské pšenice, určené prý, jak ruští představitelé uvedli, „spřáteleným zemím“ – Ukrajina žádá Turecko, aby loď zadrželo. Každopádně se Kremlu po tureckém souhlasu se vstupem Finska a Švédska do NATO podařilo dosáhnout rozšíření Aliance ke svým severním hranicím.

Po roce a půl mlčení se opět probudil anonymní účet „Q“, jehož bizarní konspirační teorie jsou základem hnutí QAnon se statisíci příznivci vyznávajícími víru, že Donald Trump je hrdina bojující proti mohutnému spiknutí pedofilů, a další nesmysly obdobného charakteru.

Europoslanec David vyvodil ve shodě s kremelskou propagandou, že když na zveřejněných záběrech není už na parkovišti v bezprostřední blízkosti hořícího vybombardovaného obchodního centra v Kremenčuku vidět moc aut kromě hasičských, že tam ta auta asi nebyla ani před požárem, ergo centrum bylo zavřené a nemohli tam zahynout nevinní lidé, skvělá úvaha hodná výhonku mozkového trustu, jakým je Okamurova SPD.

Čtěte také

Bývalý prezident Klaus na diskusi s Vladimírem Mečiarem o tom, jak rozdělili někdejší federaci, přišel s pozoruhodným tvrzením, že kdyby prý tehdy Československo bylo už v Evropské unii, Češi a Slováci by po sobě začali střílet, jen čerti a Klaus vědí, jak k tomu dospěl.

Současný dosluhující prezident Zeman se při jmenování nového ministra školství otřel nejen osobně o Balaše i hnutí STAN, ale i bůhvíproč o už dávno ne veřejně aktivního politika Jana Rumla a rovnou i o inkluzi, o které buď Zeman nic neví, nebo o ní prostě opakuje nesmysly. Volbu nové hlavy státu vyhlásil předseda Senátu Vystrčil na půlku ledna, tak je na nás voličích, jestli se změní dosavadní trajektorie od v civilizovaném světě výsostně uznávaného Václava Havla přes Václava Klause k Miloši Zemanovi.   

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ke svému 40. výročí odhalila kapela Visací zámek na pražském Strahově svůj pomník, nedaleko od někdejšího stánku zvaného U Johna Debila, známého z jednoho z největších hitů skupiny. V Belgii musela tamější největší světová továrna na čokoládu zastavit provoz kvůli salmonele. V mangrovníkovém lese v Karibiku objevili vědci obří bakterii viditelnou pouhým okem, velkou jako lidská řasa. Ať nemusíme někdy při výrocích veřejně činných osob mít pocit, že nás klame sluch i zrak, a když tak, ať máme po ruce dost čokolády uklidňující mysl, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio