V Kojetíně promění desetihektarovou louku v soustavu vodních tůní se speciálním biotopem

29. září 2020

V Kojetíně na Přerovsku začali s budováním tzv. biocentra. Desetihektarovou louku v lokalitě Na hrázi se snaží proměnit v soustavu vodních tůní. Budou zadržovat vodu v krajině a zároveň podporovat přirozený výskyt vodních živočichů. Na stavbu biocentra město získalo stoprocentní dotaci.

Nezávislý starosta Leoš Ptáček náš svým autem dovezl na okraj Kojetína, na louku, která je už permanentně podmáčená vodou. Město se z tohoto handicapu rozhodlo udělat přednost. „Momentálně už se procházíme po budoucí hladině rybníka. Tohle je louka, která je tisíce let podmáčená, později byla necitlivě zmeliorovaná. Smyslem dotačních peněz je právě to, že krajině vrátíme původní ráz. Tady bude velká tůň, celkově jich bude sedm,“ ukazuje starosta.

Stavba nového biotopu a soustavy tůní u Kojetína

Přišli jsme na budoucí hráz, tady už pracuje bagr, který hloubí první z tůní. Žádné papírové nákresy, teď už s pomocí GPS navigace tady Petr Kývala zaměřuje polohu dalších tůní.

Město chce kolem tůní vybudovat naučnou stezku. Vítají to především ekologové. Jedním z nich je i Jan Koutný z olomoucké agentury ochrany přírody a krajiny. „Takových míst o takovém rozsahu v hanácké nížinné krajině moc není. Lze očekávat, že se tam bude soustředit několik zvláště chráněných druhů obojživelníků, lze tam očekávat plazy a různé beozbratlé živočichy typické pro tůně,“ popisuje ekolog.

Náklady na celý projekt dosáhnou 30 milionů korun. Kompletně je financovaný z dotací Evropské unie. Termín pro jeho dokončení je stanovený na léto příštího roku.

autor: kra
Spustit audio