Václav Malý: Bariér mezi lidmi přibývá. Důvodem je to, že těžko neseme jinakost

14. leden 2021

Navzdory globalizaci se zdá, že lidská společnost je rozdělenější než kdy předtím. Průrvu mezi lidmi významně prohloubila i současná pandemie. Kudy vedou štěpící linie? A co vše je možnou příčinou?

Rozdělená společnost se podle sociologů a politologů stává jakýmsi fenoménem doby. V souvislosti s pandemií koronaviru sice vzrostla solidarita mezi lidmi, ovšem s odstupem času se zdá, že bariér napříč společností naopak přibývá.

Bariér je poměrně dost a bohužel rostou. Průnik sociálních vrstev, jako tomu bylo před rokem 1989, kdy se lidé setkávali na chalupách, dnes už nepozoruji. Movití se izolují od těch, kteří movití nejsou, říká v pořadu Jak to vidí... biskup Václav Malý.

Život v bublině

Biskup Václav Malý upozornil kromě zvětšující se průrvy v oblasti sociální i na rostoucí bariéry v otázce náboženské či rasové.

Čtěte také

Rozdíly sice nenarůstají do takových rozměrů jako v některých jiných státech, ale měli bychom mít oči otevřené. Zvykli jsme si totiž žít v bublině a nevidíme, co mohou prožívat lidé na okraji společnosti.

Současný stav popsal britský novinář Tim Marshall jako věk zdí. Co vše je skutečnou příčinou? Jeho kniha Věk zdí mne velmi oslovila a velmi ji doporučuji. Jako příčinu bych viděl to, že jsme někdy příliš uzavřeni do svých představ, do svého způsobu myšlení a těžko neseme jinakost.

Vzdělaností proti předsudkům

Globalizace s sebou přináší propojování napříč všemi oblastmi, proto je podle biskupa důležité zvyknout si na to, že druzí jsou jiní. Zároveň je potřeba zbavit se vlastních předsudků a odnaučit se zevšeobecňovat.

Čtěte také

Václav Malý je přesvědčen, že ke zlepšení mezilidských vztahů ve společnosti je třeba velké dávky kultivovanosti a vzdělanosti. Potom bychom zřejmě nemuseli být svědky toho, že při páteční demonstraci proti vládním nařízením a vakcíně si někteří účastníci připnuli na oděv šesticípou Davidovu hvězdu.

„Ukázalo se, že historická gramotnost některých lidí je velmi nízká. To, co se při protestu událo, je nehorázné. Došlo ke zneuctění památky těch, kteří byli pronásledováni a zemřeli v koncentračním táboře. Ti, kteří protestovali, nejsou pronásledováni. Mohou vyjádřit svůj názor, ale nesmějí používat symboly, které připomínají hrůzu šesti milionů zavražděných Židů,“ uzavírá host Dvojky.

Další témata rozhovoru: hrdinové současné doby; významná postava undergroundu Svatopluk Karásek; změna kanonického práva a postavení žen v katolické církvi; Česká filharmonie slaví 125 let od prvního koncertu.

Spustit audio

Související