Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší

V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.

Ingredience
  • 5-6 plátků vepřové kotlety
  • 2-3 lžíce sádla
  • trochu hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá sladká paprika
  • 1 cibule
  • 3 větší hrsti čerstvého hrášku
  • 3 hrsti nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

Maso zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu rozpálíme sádlo a maso z obou stran prudce opečeme. Pak poprášíme paprikou, plátky otočíme paprikou dolů a podlijeme trochou horké vody. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a pod pokličkou dusíme doměkka. Když je maso téměř měkké, přidáme do kastrolu hrášek, kořenovou zeleninu a dodusíme do úplného změknutí masa. Podáváme s vařenými bramborami.