Většina těch, co chodí demonstrovat na Václavské náměstí, nemá vůbec žádnou ochotu pro něco trpět. Chtějí jen vyšší komfort, říká farář a disident Rejchrt

29. září 2022

Putinova síla v Rusku neslábne a stále je spoustu lidí, kteří za ním stojí. „Politik se vždy snaží voličům zalíbit, ale jde o to, jestli chce vítězství dosáhnout za každou cenu a jestli mu opravdu stojí za to být potom oblíbeným vůdcem tupého stáda. Stáda, které nažene tam, kam bude chtít, třeba i do záhuby,“ říká evangelický farář a bývalý disident Miloš Rejchrt, který jako kněz strávil z rozhodnutí komunistů 17 let u parních kotlů.

Putin se u části svého národa těší stále velké oblibě. Sám Rejchrt ale doufal, že po začátku války na Ukrajině a odhalení zvěrstev, která páchá armáda Ruské federace pod Putinovým velením, se Rusové vzbouří. To se ale nestalo.

Čtěte také

„Lidi tam vzrušila až mobilizace. Zastal bych se ale té menšiny statečných, kteří demonstrovali a kteří se veřejně vyjadřují. Všechna čest takovým lidem, ale bohužel je mezi nimi i spousta bestií a je jich více, než jsme čekali,“ říká Rejchrt.

Podle něj má Putin v Rusku zastání kvůli vžitému modelu „Báťuška car, co on dělá, dobře dělá,“ který má v podstatě udržovat až mystickou jednotu lidu a cara.

„Oni spolu jednoduše dýchají a co dělá car, tak dělá nejen jménem lidu, ale vždy v jeho prospěch a pro jeho dobro. Rusové si tedy asi říkají, že i když se ukáže, že ruští vojáci na Ukrajině lidi mučili, znásilňovali, že se chovali jako ta nejhnusnější zvěř, no tak to asi bylo pro dobrou věc, protože když to jejich Báťuška car schválí, tak je to asi správně,“ vysvětluje Rejchrt.

Viděl jsem tam ale spoustu rozčílených lidí a napadlo mě při tom, co říkával Masaryk, že rozčílení není program.
Miloš Rejchrt

I přesto, že má ruský prezident pod sebou velkou základnu podporovatelů, po vyhlášení mobilizace začali jeho lidé ze země utíkat do okolních států. Jak uvádí Rejchrt, může za to ruská mentalita.

„Oni se rádi dívají na úspěchy své komandy. Když vyhrávají, tak je to skvělý a podporují danou věc. Když prohrávají, tak je to štve. Ale když by za to měli ještě něco platit, no tak to už je pro ně trochu moc,“ míní.

Organizátoři demonstrace mají jasný program

Včera na Václavském náměstí a v dalších velkých městech proběhla demonstrace, kde mimo jiného zaznívaly proputinovské výroky. Rejchtra to zklamalo, nicméně to podle něj mohlo dopadnout ještě hůř.

Čtěte také

„Přece jenom tam bylo heslo ‚nenásilná revoluce‘ a možná, že slovo nenásilná přispělo k tomu, že se nějaké násilí přímo nedělo. Viděl jsem tam ale spoustu rozčílených lidí a napadlo mě při tom, co říkával Masaryk, že rozčílení není program. Člověk to může chápat, protože sám je někdy rozčílen a naštván. Pak jde ale o to, že se tam spojí s jinými naštvanými lidmi, společně vykřikují svoji zlobu, žádají demisi a vymýšlí si naprosté nesmysly,“ říká.

Organizátoři celé protestní akce ale svůj program mají a vyjadřují se v něm velmi otevřeně. Hlavní je pro ně otočit směr politického vývoje v Česku. Podle Rejchtra tak padá na vládu další nesnadný úkol, a to vyvracet nelogické výroky.

Lidé nechtějí vydržet, chtějí demisi vlády.
Miloš Rejchrt

„Doufám, že jejich komunikační týmy budou trpělivě vyvracet nesmysly a bludy, které někteří hlásají a budou prostě a jednoduše připomínat, co by nás to stálo, kdybychom vystoupili z EU, kdybychom chtěli být soběstační potravinově, nebo co by to stálo, kdybychom vystoupili z WHO,“ míní.

Společnost si pořád stěžuje, dříve vydržela víc

Lidé na demonstracích často spadnou do davové psychózy, a proto souhlasí s výkřiky, které tam zaznívají a se kterými se za normálních okolností neztotožňují. Jak uvádí Rejchrt, lidé chtějí pouze vykřikovat svoji nespokojenost, ale k činu se nemají.

Čtěte také

„Většina z těch, kteří chodí na tyto demonstrace, nemají vůbec žádnou ochotu pro něco trpět. Chtějí jenom vyšší komfort a chtějí, aby to někdo zařídil. Když vzpomene na doby minulé, je důležité říci, že v 90. letech byla v naší společnosti větší ochota uskrovnit se, něco strpět, odříci si a těšit se, že po těžké době přijde konečně hojnost a naše děti se už budou mít lépe. Toto dneska zmizelo, lidé nechtějí vydržet, chtějí demisi vlády,“ dodává Rejchrt.

Poslechněte si celou Osobnost Plus v audiozáznamu. Moderuje Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , vkry

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.