Vezmi si pytel a sbírej. Ve Skutči zapojují turisty do úklidu pomocí pytlomatů

25. únor 2021 09:39

Projít se a přitom posbírat smetí. Tak přesně tuhle kombinaci teď zkouší ve Skutči na Chrudimsku. Můžete tam narazit na takzvané pytlomaty. Myšlenka je velmi jednoduchá a měla by aspoň trochu pomoct přírodě.

Pytlomat není nic složitého, žádný přístroj nebo výdejní box nečekejte. Je to jen zásoba igelitových pytlů na odpadky, balík ochranných rukavic a k tomu informační cedule. Na ní je vysvětlená hlavní myšlenka - spojit příjemné s užitečným. Pomůcky si může vzít kdokoli, kdo se vydá na procházku nebo výlet, a není mu jedno, jak to kolem vypadá. Do pytle může posbírat odpadky, které u cesty najde a přinést je zase na místo, kde si pytel vyzvedl.

Ve Skutči mají zatím pytlomaty na dvou frekventovaných místech.

Ve Skutči mají zatím takovou výbavu na dvou frekventovaných místech. Pytlomaty jsou u hřiště a u koupaliště, kde začíná Žulová stezka. To je oblíbená trasa kolem zaniklých i stále aktivních lomů hned za městem.

Žulová stezka
Na stezce najdete kromě různých her pro děti i nářadí nebo stroje, které se při těžbě kamene používaly. Mezi novinky patří třeba betonová schránka, ve které střelmistr schovával výbušniny. Jen za loňský rok si Žulovou stezku prošlo dvacet tisíc lidí.

Kam snechtěným suvenýrem?

Co s odpadem, který lidé v okolí stezky posbírají? Podle Matěje Zelinky z Městského úřadu ve Skutči jsou dvě možnosti. Buď můžou turisté-sběrači zastavit u kontejnerů na ulici a odpadu se zbavit. Ale taky je možné naplněné pytle nechat tam, kde jste si je vyzvedli, tedy u pytlomatu. Město počítá s pravidelnými svozy.

Ve Skutči chtějí myšlenku dobrovolného úklidu propagovat. Pokud si sběrači udělají u pytlomatu fotku a pošlou ji na úřad, radnice slibuje drobný dárek jako motivační odměnu.

Ve Skutči zkouší pytlomaty - na dvě místa dali návštěvníkům k dispozici pytle na úklid odpadků
Spustit audio

Související