Viktor Preiss se v přímém přenosu Toboganu stal nejúspěšnějším Neviditelným hercem

16. říjen 2017

Vítězi letošního ročníku ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu se stali Viktor Preiss a Taťjana Medvecká. Anketa, kterou Týdeník Rozhlas a Český rozhlas uspořádaly již pojedenadvacáté, vyvrcholila v přímém přenosu rozhlasového Toboganu v sobotu 14. října.

Viktor Preiss ovládl anketu již poosmé (triumfoval už v letech 1998, 1999, 2001, 2006, 2008, 2012 a 2015). Je tak bezkonkurečně nejúspěšnějším neviditelným hercem v historii hlasování. Letos posluchači ocenili jeho výkon v roli Darmošlapa ve hře Michala Lázňovského Fata Morgana (režie Dimitrij Dudík).


Michal Lázňovský napsal moc hezkou hru o čtyřech lidech na palubě lodi, která se roku 1941 vzdaluje od evropských břehů. Prchají před Němci do Nového světa. Je to zajímavá čtveřice charakterů, které se v dané mezní situaci nějak profilují a různě na ni reagují. Hraju postavu Darmošlapa. Chlapa, který se chlubí tím, že nicnedělání je profese a kdo ji neumí, je břídil. Ale to je maska.Viktor Preiss o své roli ve hře Fata Morgana

Vítězka ženské kategorie Taťjana Medvecká se na špici ankety vyšplhala popáté (první příčku obsadila už v letech 2002, 2006, 2007 a 2016). Tentokrát posluchači ocenili její účinkování ve hře Fata Morgana, kde ztvárnila roli Hanny.

Další ocenění

A koho vynesly hlasy posluchačů na další příčky? Ivanu Trojanovi a Simoně Pekové patří shodně druhé místo, třetí nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu podali Jan Hartl a Dana Černá.

Dana Černá, Taťjana Medvecká

Ivan Trojan nadchl coby Michel ve hře Floriana Zellera Pravda (režie Lukáš Hlavica). Simona Peková zaujala titulní rolí ve hře Venduly Borůvkové Magdalena Dobromila (režie Lukáš Kopecký). Jan Hartl si odnesl třetí místo za četbu z autobiografické prózy francouzského letce a spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho Země lidí (režie Vladimír Rusko), Dana Černá zabodovala jako Mildred Montagová v dramatizaci románu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita (režie Lukáš Hlavica).

Nejoblíbenější? Otčina

Vyhlášena byla také Cena čtenářů Týdeníku Rozhlas za nejoblíbenější slovesnou realizaci. Tu získal seriál Otčina natočený podle stejnojmenného románu anglického spisovatele Roberta Harrise.

Jiří Vyorálek při natáčení

Krimi odehrávající se v roce 1964 a pohrávající si s myšlenkou, že Německo v roce 1945 neprohrálo válku, vznikla pod režijním vedením Aleše Vrzáka, který do titulní role vyšetřovatele berlínské kriminální policie Xaviera Marche obsadil herce Jiřího Vyorálka.

Celkem nominováno 28 herců

Fata Morgana Michala Lázňovského zaujala druhý nejvyšší počet hlasujících a Dětské etudy Ludvíka Aškenazyho v podání Zdeňka Svěráka a v režii Hany Kofránkové získaly třetí Cenu čtenářů Týdeníku Rozhlas.

Za role v rozhlasových hrách, za četby na pokračování nebo účinkování v dalších pořadech, které veřejnoprávní rozhlas vysílal v sezoně 2016/2017, bylo nominováno 28 herců a hereček (10 v ženské kategorii, 18 v kategorii mužů). Do ankety dorazilo téměř 4000 hlasů. 86 vylosovaných hlasujících získalo věcné odměny.

Dana Černá, Taťjana Medvecká, Simona Peková, Jan Hartl, Viktor Preiss, Aleš Cibulka a členové orchestru Blue Star

Nové audiozáznamy Toboganu najdete vždy v pondělí v Archivu pořadů.

autor: Iveta Steidlová
Spustit audio