Vypiplat ptačí mládě dá dost práce. A v případě kachen zabere navíc hodně času i sběr vajec

23. březen 2019 10:39

V Safari Parku Dvůr Králové, kam se dnes vypravíme, ještě neskončilo zimní hnízdění ptáků. Tvrdit ovšem proto, že je jaro v nedohlednu, by byla novinářská kachna. Ošetřovatelé sledují jak líhnutí mláďat z pavilonu Ptačí svět, tak zároveň chystají venkovní budky.

Jak potvrdil reportérce Daně Voňkové zoolog Michal Podhrázský, práce mají všichni víc než dost.

Ptačí jesle v pavilonu Ptačí svět jsou plné mláďat!

Perličky mláďata

Odchovna v Ptačím světě připomíná v těchto dnech spíše ptačí jesle. Ošetřovatelé zde vychovávají devět mláďat perliček chocholatých, tři pižmovky ostruhaté a jednu čírku úzkozobou. Největší pozornost návštěvníků Ptačího světa přitahuje v odchovně ptáků půvabné hejno devíti perliček chocholatých. Pestrobarevná ptáčata se vyklubala z vajec umístěných v líhni během 27. a 28. června. Samice perličky bohužel na konci snůšky uhynula, přesto se ošetřovatelům podařilo odchovat, ze dvanácti snesených vajec, devět mláďat. Hejno malých perliček se stále drží společně, při jídle i odpočinku.

Vypiplat ptačí mládě dá hodně práce. A v případě kachen zabere navíc hodně času i sběr vajec.

Čím je ještě africká kachna zajímavá? Na první pohled tím, že má černé peří s bílými skvrnkami na hřbetě a bocích.

Ve volné přírodě obývá subsaharskou Afriku. Má ráda sladkou vodu, hory i tropický les. Samice kachny tmavé snáší 4 až 8 vajec, na kterých sedí zhruba jeden měsíc. Přes den se zdržuje na rychlých tocích, v noci odpočívá ve velkém hejnu na otevřených klidných vodách. Je velmi plachá. O snůšku i mláďata pečuje pouze samice.

V Safari Parku Dvůr Králové se poprvé vylíhla mláďata Lžičáka kapského

Všeobecně se ví, že téměř všechny kachny jsou lépe přizpůsobeny k životu na vodě než na souši. Na zemi se pohybují pomalou, kolébavou chůzí, ale většina z nich dovede velmi dobře létat.

Čírky dokonce patří k nejrychlejším ptákům vůbec

VIDEO: Ptačím křikem připomínajícím lidský smích se hlásí o pozornost mládě zejozoba afrického

Mládě Zejozoba afrického v ZOO Dvůr Králové nad Labem

V zoologických zahradách nepříliš často chovaný pták je od od roku 2012 novým obyvatelem ZOO Dvůr Králové nad Labem. Dospělé ptáky najdete ve venkovní voliéře, jejich potomka uvnitř pavilonu Ptačí svět.

Poměrně běžně se u kachen setkáváme s vnitrodruhovým hnízdním parazitismem. Pod tímto odborným pojmem se skrývá situace, kdy samice snáší část vajec do hnízd jiných samic stejného druhu. Je to zřejmě jakási pojistka na ochranu před predátory - i kdyby jedno hnízdo nepřítel objevil a zničil, další potomci z jiných hnízd přežijí.

Káčata jsou takřka ihned po vylíhnutí schopná běhat, plavat a samostatně si shánět potravu. Matka je pouze vodí na místa, kde je jí největší hojnost, hlídá je před predátory a v noci zahřívá.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související