Vyšší návštěvnost Šumavy s sebou přináší více neukázněných turistů. Ti často vstupují, kam nesmějí

Teplé počasí láká do přírody, třeba za poznáváním Národního parku Šumava. Ne všichni jeho návštěvníci se chovají, jak by měli. Mnohdy, ať už vědomě, nebo z neznalosti, chodí, kam nesmějí, někdy dokonce svlaží nohy v ledovcovém jezeře. Strážci parku proto vyrážejí na častější kontroly a stále dokola lidem vysvětlují, jak se mají na území parku chovat.

„Měli jsme štěstí, protože dnes přišli jen slušní lidé a žádný problém tady na vyhlídce u Vodopádu Bílá strž nebyl,“ uvedl strážce Národního parku Šumava Pavel Nedvěd. Neukáznění turisté často přelezou metr vysoké zábradlí a sejdou sráz přímo až k vodopádu. „Je to vidět i na internetu ze snímků Bílé strže, okolo sebe vidíme ten sešlap. To je špatné,“ doplnil Pavel Nedvěd.

Mezi jedny z nejnavštěvovanějších lokalit na Šumavě, konkrétně na Železnorudsku, patří ledovcová jezera Čertovo a Černé. Bohužel i tam lidé často porušují nařízení správy parku. „Problém je s tím, že lidé nevědí, že v přírodních památkách se smí pohybovat pouze po vyznačených turistických cestách,“ vysvětlil Pavel Nedvěd.

Za červené pruhy se prostě nesmí!

Hranici národní přírodní rezervace, za kterou nikdo nesmí vstupovat, tvoří dva červené pruhy. Upozornění na zákaz překročení této hranice je uvedeno na informační tabuli při vstupu. To řada turistů zřejmě vůbec netuší, protože cedule nečte. Tím pádem si pak sedají na břeh jezera nebo si dokonce svlaží nohy ve vodě, což se ale nesmí.

„Že je to až takhle ohraničené jsem nevěděl. Věděli jsme, že se tu nesmí koupat, a že je tu nějaké pásmo, kde by se měli lidé chovat rozumněji, než jinde v přírodě. Že se nesmí za ty čáry, jsme nevěděli. To se omlouváme,“ řekl pan Jaroslav, který přijel k Černému jezeru se svojí partnerkou.

Červené čáry jsou namalované zhruba ve výši očí na stromech u cesty. „Pruhy jsou dva. Jeden je zhruba do poloviny průměru kmene tak, aby bylo jasné, jestli člověk stojí vně toho omezení, anebo zda už je uvnitř a tím pádem porušuje zákon. Myslíme si, že slušným lidem by to mělo stačit vysvětlit. Pokud však někdo není ochotný se chovat slušně, tak už by si měl zasloužit pokutu,“ dodal strážce parku Pavel Nedvěd.

Podle závažnosti přestupku můžou strážci volit od domluvy až po pokutu 5 000 korun na místě.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio