Výstava Český rozhlas 1923–2023. Unikátní stoletý mikrofon zní na vlnách Dvojky

17. květen 2023

Rozhlasový přijímač Františka Křižíka nebo mixážní pult, od kterého v květnu 1945 znělo volání o pomoc – to je jen malá ochutnávka toho, co je k vidění v Národním technickém muzeu v Praze, kde právě probíhá výstava ke 100. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání u nás s názvem Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023. V den zahájení výstavy se do muzea vypravila i Iva Bendová a v živém vysílání přinesla mix rozhovorů a zajímavostí přímo z místa. 

Sto let rozhlasu, sto let kulturních, sportovních, společenských a politických událostí, sto let technického vývoje. A je to právě rozhlasová technika, co na první pohled upoutá oči návštěvníků nejvíce. Různých rarit a pozoruhodností je zde nespočet. Jak říká kurátor výstavy René Melkus: Věci, které jsou na výstavě k vidění, to jsou právě ty špeky, crème de la crème, to nejlepší, co máme.“ 

Stoletá historie se protnula se současností.
Kurátor výstavy René Melkus

Mezi největší zajímavosti bezesporu patří originální mikrofon, přes který se ozvala 18. května 1923 ve 20.15 hodin vůbec první slova a zvuky rozhlasového vysílání u nás. Jako takovou pomyslnou třešinku na dortu jsme si pro vás připravili vysílání právě z něj. Za mikrofon zasedla Věra Pfeifferová s kurátorem René Melkusem a všichni jsme se díky chraplavému zvuku, který se ozval v našich moderních přijímačích, mohli přenést o sto let zpátky. 

Iva Bendová si ale kromě kurátora výstavy Reného Melkuse přizvala k mikrofonu (nyní však už současnému, modernímu) postupně i generálního ředitele Národního technického muzea Karla Ksandra a za Český rozhlas vedoucí Oddělení strategického rozvoje Martinu Poliakovou. Bavila se s nimi nejen o samotné výstavě, nejzajímavějších exponátech, ale také o jejich vztahu k rozhlasu a směřování obou institucí. Jaké výzvy přináší nová doba a jak se rozhlas proměňuje ve 21. století?

Které rozhlasové profese si na výstavě mohou návštěvníci a návštěvnice vyzkoušet? A co potěší fanoušky archivních zvuků? Poslechněte si celý záznam živého vysílání speciálu Česka jako na dlani z Národního technického muzea v Praze.

autoři: Iva Bendová , nav
Spustit audio

Související