Z Klopotovského údolí u Nového Města nad Metují uteklo stádo jelenů. Ohradu poškodil silný vítr

24. květen 2020 13:18

Ohrada pro vysokou zvěř v Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují zeje prázdnotou. Stádo jelenů totiž uteklo a pohybuje se ve volné přírodě. Správci obory se navíc obávají, že laně vyvedou mimo ohradu mladé potomky a návrat stáda je proto v nedohlednu.

Vedoucí městských lesů David Rek nás zavedl k ohradě s jeleny. Už jsme tady byli spolu několikrát. Teď se ovšem díváme do prázdné obory.

Čtěte také

„Bohužel. Ale protože tato ohrada je uprostřed lesa, tak se nevyhneme tomu, že pokud přijde větší vítr, může některý ze stromů spadnout přes ohradu. A to se právě stalo teď po posledním vichru. Většinou zvěř, jak je lidově řečeno rozblázněná, tak pobíhá podél plotu a jakmile najde díru jde skrz a ven."

„Stalo se to nyní v horní části ohrady, tam je porost starý zhruba 160 let. Takže zde už dochází k nějakým hnilobným záležitostem, co se týče kořenů stromů. Samozřejmě zvěř tomu také částečně pomohla, za tu dobu, co tady je."

Jdeme se podívat na místo, kde byla ohrada narušena. A můžeme jít i vnitřkem obory, protože zvěř z ní unikla.

Jelen evropský

„Zvířata tady sice v noci byla, protože my zachováváme každý den v pravidelnou hodinu krmení. Ráno si tak vždy můžeme zkontrolovat, jestli se nám dostala nebo nedostala do obory. A máme nahoře také rozmístěny fotopasti, abychom věděli zhruba v jaký čas a kolik jich chodí."

Kolik zvířat vlastně uteklo?

„Kompletně všechno. Což jsou teď aktuálně čtyři kusy vysoké zvěře. Jeden jelen a tři laně. Máme ovšem představu, kde se zhruba pohybují. Protože občas se s nimi při naší běžné pracovní činnosti v okolí setkáváme. Ale jejich plachost každým dnem trošku narůstá. Zatím se nám však vždy, pokud takto zvěř utekla, vrátila."

Čtěte také

Na co se tedy čeká? Že se zvířata vrátí na krmení a v tu dobu se opět ohrada uzavře?

„Ano, pokud tady budeme a stihneme ohrazení opravit a uzavřít. Ne vždy se to povede, protože rychlejší pohyby nutí zvěř k útěku. Asi teď budeme čekat chvíli na fotopasti, protože se nám blíží kladení kolouchů."

To ovšem nezní příliš optimisticky k variantě, že se zvířata do ohrady vrátí.

„Je to pravda. Ano, to je právě nyní docela dost veliký problém. Je tedy předpoklad, že zvěř bude nějakou dobu venku sledována a kontrolována," doplňuje David Rek.

Srnče

Pokud někdo na jelení stádo narazí v přírodě v Klopotovském údolí u Nového Města nad Metují, v žádném případě se ho nesmí snažit nahnat k ohradě. Podle správy obory se právě tato zvěř vyznačuje velkou plachostí a dobrý úmysl by jí mohl spíš uškodit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související