Z těch sedmnácti jazyků je čeština nejtěžší, přiznává mladá polyglotka Eva Spekhorstová

30. červenec 2020

Mladá studentka z Třebíče rozhodně nepatří mezi ty, kteří by si vystačili pouze se znalostmi angličtiny. Své jazykové portfolio neustále rozšiřuje. Chce se domluvit s lidmi po celém světě jejich rodnou řečí.

Eva Spekhorstová se narodila do česko-holandské rodiny. Doma hovořili převážně česky a německy, ona sama se ale postupně učila další a další jazyky. Teď jich ovládá sedmnáct, včetně turečtiny, korejštiny, řečtiny, norštiny, japonštiny nebo čínštiny.

„Nemyslím si, že mám větší talent než ostatní, jen jsem hrozně nadšená z jazyků,“ svěřuje se. K téměř dvacítce jazyků, které už umí, by ráda přidala i arabštinu. „Problém je, že nevím, který dialekt se mám naučit, takže jsem místo toho začala trochu s maltštinou. Je to taková míchanina mezi sicilskou italštinou a arabštinou z Tunisu, tak mě to začalo zajímat.“

Na otázku, jestli je nutné žít v cizině, aby člověk ovládal jazyky dokonale, nebo se je může naučit z domova, odpovídá: „Určitě to druhé. Například v Itálii jsem nikdy nežila, ale tím, že tam mám kamarádku, tak jsem si s ní volala klidně tři hodiny v kuse, píšeme si spolu. No a mobil mám přepnutý do italštiny, což je taky způsob, jak si osvojit jazyk,“ dodává.

Rodný jazyk? To se střídá

„Mým rodným jazykem je ten, ve kterém se cítím nejlépe. Když jsem byla malá, byla to čeština, teď je to spíš angličtina. Holandštinu jsem pasivně vstřebávala od dětství, kdy na mě babička mluvila holandsky a já na ni zase německy. Ale letos jsem si stáhla tisíc nejpoužívanějších slovíček a otravovala jsem s tím tátu, který je rodilý Holanďan. Táta mluví česky geniálně! Kdybych se měla češtinu naučit jako Holanďanka, tak bych to asi nezvládla.“

Proč si Eva Spekhorstová myslí, že k učení jazyků nejsou zapotřebí učebnice? Z jaké řeči má velký respekt a chtěla by se ji naučit? Kde by chtěla zúročit své jazykové dovednosti? A prozradí nám tajemství, jak rychle proniknout do cizího jazyka? Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související