Zmrzlina z jahod podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Jak vypadal v dobách našich babiček pouliční prodej zmrzliny a jak oblíbenou letní pochoutku připravovala kuchařka všech kuchařek?
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Rozmačkej zralé jahody a proceď je skrze žíněné sejtko. Na žejdlík jahodové šťávy nech dvanáct lotů cukru (20 dkg) cukru s koflíčkem vody tak dlouho vařit, až se opění, pak do něho naceď šťávu z jednoho citronu, dej k tomu též s jednoho citronu na čtvrt libře (8 dkg) cukru ostrouhanou kůru a nech to mezi ustavičným mícháním docela vychladnout; potom dej k tomu ty procezené jahody, hodně to promíchej, dej to do piksly a nech to mezi ustavičným mícháním zmrznout.