Alexandr Mitrofanov: Putin poručí koronaviru, aby měl sám vystaráno

5. červen 2020

Poručíme větru, dešti, to bylo známé heslo dávno před rokem 1989. V současném Rusku prožívá renesanci.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na na stránkách mujRozhlas.cz

Nehledě na pokračující epidemii koronaviru nařídil Vladimir Putin dvě akce, které musel kvůli infekci odložit, ale více čekat nechce.

Čtěte také

24. června proběhnou v Moskvě a dalších 18 městech vojenské přehlídky připomínající vítězství nad nacistickým Německem. 1. července skončí tzv. všelidové hlasování o změně ústavy, jehož hlavní náplní je legitimizace Putinova setrvání v Kremlu do roku 2036. Začne už 25. června.

Známý novinář Alexandr Něvzorov k tomu v rádiu Echo Moskvy jízlivě poznamenal: „Říkal jsem, že ve chvíli, kdy Kreml prohlásí, že koronavirus je fuč, bude fuč. A bác ho! Zázrak se stal… Zároveň se reálná situace s nemocí ani o píď nehnula od stavu, který tady byl řekněme před dvaceti dny.“

Ministr obrany Sergej Šojgu pojistil zdraví účastníků přehlídek prohlášením, že se jí zúčastní převážně vojáci s imunitou vůči koronaviru. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov vyjádřil naději, že v okamžiku přehlídky budou omezení kvůli koronaviru prakticky zrušena.

Pravidelně pouštět na záchod

Po přehlídce má začít tzv. všelidové hlasování. Pravidla, kterými se bude řídit, jsou unikátní i pro Rusko. Hlasovací kabinky budou postrádat soukromí. Procedura také proběhne ve stanech, v parcích, na ulicích. Nově nebudou smět vidět sčítání hlasů novináři ani zástupci politických stran.

Čtěte také

Volič může bez uvedení důvodu požádat o hlasování doma. Komise však do jeho příbytku nesmí, ale za použití ochranných obleků nechá balík s lístkem a dezinfekčními prostředky na klice vchodových dveří. Občanský průkaz má volič ukázat členovi komise ze vzdálenosti nejméně dvou metrů. Zároveň se shoda údajů z občanky se zapsanými údaji voliče kontrolovat nebude.

Každou hodinu budou muset členové komise opouštět hlasovací místnost, aby proběhla dezinfekce. Lístky má v té době hlídat předseda komise. Každých 15 minut musí členové komise pít vodu. „Doufám, že je přece jen budou víceméně pravidelně pouštět na záchod, jinak bude hlasování ještě zajímavější, než si myslíme,“ poznamenala na Echu Moskvy politoložka Jekatěrina Šulmanová.

Odborník na hlasovací systémy z hnutí Golos Grigorij Melkonjanc v listu The New Times připomněl, že komise bude smět za hodinu obsloužit maximálně 144 voličů. „Nebude možné kontrolovat malé skupinky členů volebních komisí, kteří budou buď doopravdy, nebo fiktivně provádět non-stop proceduru na ulici a v bydlištích. Právě s tím se počítá,“ dodal Melkonjanc.

Alexandr Mitrofanov

Již přes 200 zastupitelů z různých měst podepsalo provolání k voličům, v němž definují tzv. všelidové hlasování jako Putinův pokus o státní převrat. Vyzvali všechny občany Ruska, aby vyjádřili veřejný nesouhlas s Putinovou uzurpací moci.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.