Andělská křídla, nová dominanta Špindlerova Mlýna. Symbol zapojení do projektu Město bez kouře

29. listopad 2023 07:58

Vedení Špindlerova Mlýna rozhodlo, že horské středisko bude Městem bez kouře. Tento krok návštěvníkům i obyvatelům připomínají symbolická Andělská křídla. Plastika, která je vyšší než dospělý člověk, má své místo nedaleko Bílého mostu přes Labe. Co všechno musí Špindlerův Mlýn splnit, aby mu Andělská křídla zůstala? To ví reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Hlavním cílem projektu je šířit osvětu života bez kouře. A to třeba formou informačních letáků, kampaní nebo i nejrůznějších přednášek. V centru města se objeví také nové odpadkové koše a přímo u Andělských křídel vznikne místo, kde budou mít lidé možnost se samotným kouřením přestat.

Nejde ale jen o kouření, město se bude snažit zmírnit také negativní dopady na životní prostředí. První krok přijde už za pár dní, kdy Špindlerův Mlýn zrušil pořádání ohňostroje a apeluje na ostatní, a to nejen na místní, ale i na turisty, aby se vzdali zábavní pyrotechniky.

Nový městský mobiliář ve Špindlerově Mlýně - součást projektu Město bez kouře

Co to konkrétně znamená pro obyvatele a návštěvníky Špindlerova Mlýna?

Čtěte také

Jde například o onu zmiňovanou zábavnou pyrotechniku. Do města zejména na konci roku vždy přijíždí mnoho turistů a po některých tady opravdu zůstává velká spoušť v podobě odpadků po petardách. Navíc tím vypalováním rachejtlí se znečišťuje ovzduší. Ve městě tak budou muset lidé dodržovat zákazy kouření na místech, která budou nově vymezena hlavně v centru města.

Součástí akce Město bez kouře je i kultivace veřejného prostoru. Jaké změny Špindlerův Mlýn chystá?

Čtěte také

Právě ve středu města je nově instalovaná lavička. Je jich zde už několik a další přibydou na jaře a nový městský mobiliář je už navržen tak, aby splňoval ty nejnovější trendy. Ale zároveň i respektoval ekologické funkční požadavky moderního městského života.

V centru vzniknou nová odpočinková místa a turistická poznávací cesta, která bude plná důležitých informací o škodlivostech návykových látek. A starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura mi prozradil, že vzhledem k tomu, že město leží v národním přírodním parku, tak tato oddychová část bude zaměřena i na přírodu. A vyrůst zde má naučná stezka o ohrožených dravcích této lokality.

Spustit audio

Související