Andrej Babiš: Moc teď myslím na pana prezidenta – ať je brzy zdravý

17. září 2021
Výrok týdne

Pražský hrad nejprve relativně dlouho mlčel o důvodech hospitalizace hlavy státu a pak vydal prohlášení o prezidentově dehydrataci a celkové únavě. Měli bychom znát podrobnosti o zdravotním stavu ústavních činitelů, nebo ne?

Prezident Miloš Zeman v úterý nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice v Praze kvůli plánovanému zdravotnímu vyšetření, což se veřejnost od prezidentské kanceláře dozvěděla se zpožděním. Odběry, sonografie ani CT ale žádná onemocnění, která by Zemana ohrožovala na životě, lékaři nezjistili.

Moc teď myslím na pana prezidenta Zemana a přeju mu vše dobré, ať je brzy zdravý, plný sil a elánu. ÚVN je podle mě to nejlepší pracoviště v naší zemi a jsem rád, že je v těch nejlepších rukou.
Andrej Babiš (ANO) na Twitteru

Čtěte také

Později předseda vlády prezidenta navštívil, aby ho viděl, protože se podle něj v médiích objevily „různé informace a dezinformace". Informuje prezidentská kancelář o zdraví našeho nejvyššího ústavního činitele dostatečně? 

„Měli bychom jako veřejnost vědět a znát, že je prezident schopen plnit svou ústavní funkci,“ myslí si bývalý ředitel protokolu kanceláře prezidenta Jindřich Forejt.

Dvoudenní mlčení prezidentské kanceláře pak považuje za logické, protože se čekalo na hodnocení koncilia lékařů. „To není otázka hodin, ale dní,“ dodává s tím, že mlčení bylo dlouhé a logicky se tak kolem zdraví hlavy státu spekulovalo.

Z Hradu se nedostane ani větička

Forejt připomíná, že ani dřív nebývalo zvykem o zdraví ústavních činitelů informovat – prezident Václav Havel byl výjimkou. „Zdraví prezidenta Masaryka bylo taky tajemstvím a o jeho skutečném stavu jsme se dozvěděli až na konci mandátu, dodává.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček tvrdí, že se opravdu nemělo čekat tak dlouho. Když vzpomíná na svou novinářskou práci spojenou s komentováním hradních informací, říká: „Tak uzavřené okolí Hradu, a to i o jiných věcech, nikdy nebylo. Ven se teď nedostane ani větička.“

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují bývalý ředitel protokolu kanceláře prezidenta Jindřich Forejt a komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související