Za trosečníkem polárního moře Františkem Běhounkem

30. říjen 2013

Ten, kdo prožil dětství v průběhu 50. a 60. let, zná bezpochyby knihu „Trosečníci polárního moře“, ale i další knihy podobných námětů, mezi které patřily romány V říši věčného ledu a sněhu, Boj o zeměkouli, Lidé a póly, Mořeplavci a objevitelé, Tajemství polárního moře, Kniha Robinsonů, Na sever od Zambezi, V horách Větrné řeky, Robinsoni vesmíru, Projekt Scavenger, Na dvou planetách, Mlha nad Atlantikem… Autorem uvedených titulů je František Běhounek.

V den letošního státního svátku jsme si připomněli, že od narození Františka Běhounka uběhlo už 115 let (28.10.1898 v Praze). Po maturitě studoval přírodovědeckou fakultu UK a v roce 1922 zde získal doktorát přírodních věd. Na pražská studia navázal studiem na pařížské Sorboně, dostal stipendium a díky němu měl příležitost se dva roky věnovat studiu radiologie pod přímým vedením slavné Marie Curie-Sklodowské.

Fr.Běhounek-ve studiu Radiojournalu-1934

Velmi důležitý byl v Běhounkově životě rok 1926. Tehdy založil v Praze Státní radiologický ústav a téhož roku se zúčastnil výpravy Roalda Amundsena k severnímu pólu. Tehdy zůstal prozatím jen na Špicberkách, kde prováděl měření. O dva roky později, tedy v roce 1928, se stal členem posádky vzducholodi Italia, která pod vedením generála Nobileho přelétla severní pól. Při návratu však vzducholoď ztroskotala a Běhounek se svými druhy strávil několik týdnů na ledové kře. Zachránil je až sovětský ledoborec Krasin.
Z tohoto zážitku čerpal témata k celé řadě svých knih, zejména pak k té, kterou pojmenoval Trosečníci na kře ledové (v přepracované verzi pak Trosečníci polárního moře).

František Běhounek-1934

Po návratu z výpravy se stal docentem v oboru radioaktivity a atmosférické elektřiny na pražské Karlově Univerzitě. Napsal velké množství vědeckých knih a pojednání, kromě toho také mnoho knih beletristických, o kterých jsme se zmínili v úvodu.
Z dalších životopisných okolností zmíním ještě fakt, že František Běhounek vedl od roku 1951 pražský Onkologický ústav, v roce 1954 se stal na pražské UK profesorem, v roce 1960 získal titul akademika.
František Běhounek zemřel při léčení v Karlových Varech 1. ledna 1973.

Fr.Běhounek-50. léta

Profesora Běhounka připomínáme třemi zvukovými ukázkami z pořadů, které v Československém rozhlase natočil na konci 50. a začátkem 70. let.

Spustit audio