Babiš: Když Prymula neodejde, odvolám ho. Prymula: Rezignovat nehodlám

23. říjen 2020, aktualizováno

„Je to pro mne absolutní šok,“ řekl na adresu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) premiér Andrej Babiš (ANO). Podle fotografií Blesku byl Prymula ve středu pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci na pražském Vyšehradě. Setkal se tam s prvním místopředsedou hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem.

„Nechápu, když od lidí požadujeme, aby dodržovali pravidla, nosili roušky dokonce i v autě a komplikujeme jim život. Zavřeli jsme restaurace, obchody, omezujeme je v pohybu. Ale my musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ prohlásil premiér.

Oznámil proto, že Prymulu požádal o rezignaci. Pokud ji nepodá, sám ho odvolá. Faltýnka pak požádal o rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí a ten v pátek oznámil, že šéfovi ANO hodlá vyhovět.

Na odpolední tiskové konferenci pak ministr Prymula řekl: „Nic jsem neporušil a sám rezignovat nehodlám. Je samozřejmě v možnostech premiéra to udělat.“

Svá slova uvedl ještě větami: „Stojím tady jako člověk, který káže vodu a pije víno. Lidé, kteří rozhodují o opatřeních, by je měli dodržovat. Vypadá to, že jsem něco porušil. S veškerou vážností říkám, že jsem nic neporušil.“

Fatální důsledky?

Vyzvat Prymulu k rezihgnaci bylo podle politického komentátora serveru Seznam Zprávy Václava Dolejšího pro premiéra „jediné možné řešení.

Už z tónu hlasu bylo vidět, že je opravdu hodně naštvaný. A skoro bych řekl, že daleko víc než na ministra Prymulu na svého dlouholetého pobočníka Jaroslava Faltýnka, který to celé pravděpodobně způsobil,“ hodnotí na Plusu Dolejší premiérovo vystoupení.

Čtěte také

„Ani nechci domýšlet ty fatální důsledky, jaké to může mít. Vláda chce po lidech razantní omezení. A hlavní velitel boje s epidemií poruší hned několik opatření. Nedivil bych se, kdyby některé restaurace otevřely. Třeba s tím, že otvírají jen pro papaláše,“ zdůrazňuje komentátor.

Dolejší se dotknul i možnému hlasování o nedůvěře vlády, o kterém už opozice začala hovořit. „Ty dvě levicové strany, které vládu vedenou hnutím ANO podporují, se také chtějí nějak emancipovat a ukázat, že nebudou Andreji Babišovi za každou cenu svítit. Úplně bych nevylučoval, že hlasování o nedůvěře vládě může klidně skončit tím, že vláda padne,“ dodává.

Vondra: Vrchnostenské plivnutí do tváře

„Stal se obrovský úlet od ministra zdravotnictví. A to v tom smyslu, že to, co poslední zhruba měsíc říká, co nám klade na srce – abychom chránili sebe i své blízké –, to sám porušil,“ myslí si statutární místopředseda sociální demokracie Roman Onderka.

Čtěte také

„Pro mne je to absolutní, nevysvětlitelný zkrat. Jsem rád, že premiér jednal poměrně rychle, takže ministr končí ve funkci,“ dodává Onderka. 

„Je to vrchnostenské plivnutí do tváře všem zdravotníkům i živnostníkům, kteří bojují o přežití. Důvěra je základní stavební kámen ve společnosti. Prymula o ni přišel a musí jít, jiná možnost není,“ tvrdí europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. 

Jak se zachová prezident?

Premiér Babiš ještě v pátek prezidentu Miloši Zemanovi navrhl Prymulovo odvolání. Nového kandidáta na ministra by měl Zeman přijmout v úterý, jméno ale Babiš nesdělil. Prezident podle Babiše o odvolání Prymuly údajně už během pátek vyjádřil pochybnosti.

Čtěte také

„Nedokážu si vůbec představit, že by prezident na návrh premiéra ministra zdravotnictví neodvolal,“ komentuje Onderka. Domnívá se, že v tuto chvíli jde už jen o formalitu.

Podobný názor vyslovil i Vondra. „Myslím, že ani prezident nebude chtít, aby jeho dědictvím byla země úplně rozložená. Bez jakékoli důvěry vůči autoritám. Myslím, že to asi pochopí,“ dodává směrem k prezidentovi.

Všechny reakce politiků i komentátorů si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související