Budoucí odpočinkový areál se skate parkem ve Varnsdorfu se bude jmenovat U Komína

8. květen 2024 10:43

Ve Varnsdorfu staví nový relaxační areál se sportovištěm. Vzniká na místě po zbourané továrně, po které zbyl pouze vysoký komín. Podle něj také celý areál ponese název U Komína. Poblíž stojí plavecká hala a teče řeka Mandava, ke které má vést nová cyklostezka.

„Ten komín byl trošku zvláštní, dodneška nevíme, proč třeba tady má tu useknutou část, zřejmě byl zapuštěn do nějaké stavby,“ ukazuje místostarosta Varnsdorfu Jiří Sucharda (ODS) na zkosenou hranu dolní části vysokého továrního komínu. Původně patřil k textilce. Chátrající objekt v roce 2006 vyhořel, město pak ruinu koupilo a nechalo zbourat. S plánem vytvořit na volném místě skate park s odpočinkovou zónou. Komín ale zůstane.

„Tady jsme začali bourat na konci loňského roku. Ta demolice tím, že to bylo vyhořelé a že to vlastně nebylo tak složité, taková poměrně jednoduchá, byť trošku vysoká fabrika, tak vlastně během 14 dnů byla ta hlavní část dole,“ vypráví Jiří Sucharda.

V té doby taky odstartovala příprava na opravu 45 metrů vysokého komínu. Nejdřív musely pryč břízky, které komínem prorůstaly.

Práce za víc než 30 milionů korun by mělo být hotové do konce roku.

 

 

Spustit audio