Celý den v přírodě s kamarády. Školka v Suchdole nad Lužnicí otevřela lesní třídu a přijala víc dětí

4. září 2023 14:26

Třicet přijatých dětí a přibližně stejný počet nepřijatých. Tak dopadl zápis v mateřské škole v Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Pak ale vznikl nápad navýšit kapacitu běžné školky otevřením lesní třídy. Během čtyř měsíců tak vyrostlo zázemí na farní zahradě. Patnáct dětí se bude za každého počasí učit venku se zázemím v maringotce.

Před maringotkou, která se stala zázemím lesní třídy v Suchdole nad Lužnicí, čekají dva psi. „To jsou Žvejka a Blecha, mají canisterapeutický výcvik, aby mohli pracovat ve školce. Budou si tady s námi hrát a budou nás doprovázet na naše túry,“ líčí ředitelka mateřské školy Tereza Macháčková.

Do lesní třídy v září přivede syna Petra Hošková. „V dnešní době internetu, tabletů, telefonů je fajn se zase vrátit zpátky k přírodě, vyrůstat venku,“ komentuje.

Pobyt v přírodě byl v plánech vznikající lesní třídy důležitý. „Příroda nám přinese hodně experimentů, hodně legrace, zvířátek, blátíčka, těšíme se, až budeme vařit z blátíčka,“ usmívá se učitelka Martina Zemanová Bednářová.

Podle učitelky Kateřiny Bjelové pobyt v lesní třídě vyžaduje jiné vybavení pro děti. „Správně vrstvit, dobře oblékat a stále připomínáme, že neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení,“ zdůrazňuje. V maringotce na děti čeká vybavení z přírodních materiálů a také například relaxační hudební nástroje.

Čtěte také

Ředitelka školy Tereza Macháčková dodává, že v něčem se lesní a klasická třída neliší. „Děti se budou vzdělávat stejně jako děti v kamenné školce, o nic nepřijdou, neděláme tady něco méně, nebo více,“ uvádí.

Podle ředitelky Asociace lesních mateřských škol Terezy Valkounové má model, kdy lesní třída funguje pod státní školkou, jednu velkou výhodu. „Pokud lesní třída vznikne pod státní mateřskou školou, je to pro rodiče finančně dostupnější. Státní školka nemůže na rodiče přenášet mzdové náklady, což je obecně největší náklad v lesních školkách. Je to zajímavá cesta, jak učinit lesní školku dostupnější,“ vysvětluje.

Do suchdolské lesní třídy v září nastoupí deset žáků. Po dosažení tří let, během školního roku, přijde ještě dalších pět dětí.

Spustit audio

Související