České Radiokomunikace připravují testy televizního vysílání přes 5G sítě

22. září 2021

Telekomunikační operátor České Radiokomunikace plánuje zahájit v blízké době testy digitálního vysílání prostřednictvím sítí 5G. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedl ředitel pro regulaci operátora Marcel Procházka.

„Technologicky máme už vše vyřešeno. Co se týká kmitočtů, uvidíme, které na to budou vhodné. Technologie už jsou k dispozici, spolupracujeme se všemi významnými výrobci. Problémem je zatím nedostatek zařízení pro toto vysílání. Ve velmi krátkém horizontu chceme přijít s nějakým řešením, které toto vysílání umožní,“ oznámil dnes na konferenci Digimedia 2021 Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací.

Procházka přiblížil, že pro 5G vysílání chce operátor využít stávající infrastrukturu vysílačů, která je k dispozici. „Pro základní vysílání můžeme využít stávající věže, pro dokrytí ty menší,“ doplnil manažer Českých Radiokomunikací. Na otázku, zda přenos televizního nebo rozhlasového signálu přejde na našem trhu do ostrého provozu, najde odpověď až čas. Teoreticky by ho pochopitelně mohli provozovat i mobilní operátoři.

„Uvidíme, jak se budou vyvíjet zájmy diváků a technologické trendy. Chceme být pochopitelně připraveni na to, co se bude dít po roce 2030,“ uvedl Marcel Procházka, ředitel pro regulaci ČRa. Odpověď na budoucnost tzv. „5G broadcastingu“ bude souviset i s tím, zdali o danou technologii projeví zájem samotné televizní stanice. Testy této technologie České Radiokomunikace naváží na již proběhlé experimenty například v sousedním Německu nebo Rakousku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související