Chinaski notovali znělky pořadů, Halina prozradila recept na houby. Co daroval šestnáctiletý Lukáš generálnímu řediteli?

21. červen 2024

Další zastávkou zábavné show se staly Hořice na Šumavě. Do Jihočeského kraje Aleš Cibulka přivezl Halinu Pawlowskou, Michala Malátného s kapelou Chinaski a generálního ředitele René Zavorala.

V přírodním amfiteátru vládla skvělá atmosféra. Halina byla nadšená, že v publiku vidí i spoustu mužů. „Nedávno mi jeden pán v Chomutově řekl, že je tam za trest, ale zároveň mi poděkoval za týden teplých večeří,“ usmívá se při vzpomínce moderátorka pořadu Omeletky, který vysílá Dvojka.

Na Šumavě mívala švagrovou a byla nadšená zjištěním, kolik tam roste hub. „Pro svého muže jsem upekla hřibový pekáček, to je úchvatná záležitost. To ho okouzlilo, a tím byla naše láska utužena.“

Když je všechno na houby,
šupněte houby do trouby

Halina Pawlowská

A jaký je její vztah k rozhlasu? „Nepamatuju si, co jsem poslouchala, ale měli jsme v rohu garsonky velké gramorádio. Já ho začala poslouchat až v dospělosti a poslouchala jsem ho denně a s láskou. Byla to i jako moje kulisa, když píšu. A protože píšu pořád, tak to poslouchám pořád,“ vysekává poklonu rozhlasu.

Čtěte také

O hudební část se postaral Michal Malátný. S kapelou Chinaski zahráli v amfiteátru poprvé a naživo. „Tady jsme ještě nikdy nehráli, a to jsem měl pocit, že už jsme hráli všude, protože máme za sebou přes dva tisíce koncertů. Je to tady úžasný.“

Michal Malátný si dodnes vybavuje znělku Hajaji, na kterém vyrostl a přímo ji zanotoval. „S kapelou trávíme hodně času v autě, tak tam rozhlas poslouchám. Jednou jsem spíš omylem naladil Český rozhlas Jazz a musím říct, že to mě dostalo. To je hudba z jiný galaxie. Tuhle stanici mám teď naladěnou pořád.“

„Mě uklidňuje Vltava a s dětma poslouchám Rádio Junior,“ dodává bubeník Lukáš Pavlík. „A já poslouchám podcast Vinohradská 12,“ přidává se kytarista František Táborský. „Já si naladím Plus nebo Dvojku, kde má pořad Honza Smigmator,“ nezůstává pozadu klávesák Honza Steinsdörfer.

Poté zahráli další písničku, která rozvlnila i Halinu. „Nejradši tančím vsedě,“ říká s humorem sobě vlastním. Podívejte se na fotografie z akce:

Nový obraz do ředitelny

Pravidelný host, generální ředitel René Zavoral potvrdil, že i v Hořicích na Šumavě je poprvé. „Klobouk dolů, ten amfiteátr je opravdu nádherný a děkuju za vlídné přijetí. Český rozhlas loni oslavil sto let a vážím si každého posluchače. Rozhlas bez posluchačů by nebyl a za tu podporu děkuju. Máme teď moc krásné výsledky, ale musíme být nohama na zemi. Rozhlas je teď v nejlepší kondici, v jaké kdy v životě byl. Oblékáme ho postupně i do moderního kabátu, protože v 21. století by i rozhlas měl mít trochu sexy kabát.“

„Mě to dojalo. Já tu vlastně cynicky řekla, že to mám jako kulisu, ale pravda je, že je v něm něco uklidňujícího. Když se v něm hraje, mluví, vím, že se nic nestane a že je vše v pořádku. Tady jsem si uvědomila, že mi dává pocit bezpečí a klidu,“ děkuje Halina směrem ke generálnímu řediteli.

Šestnáctiletý Lukáš Kučera věnoval generálnímu řediteli obraz, na kterém je výtvarně ztvárněný pavouk všech stanic Českého rozhlasu

Překvapení večera

Překvapením se stal posluchač, šestnáctiletý Lukáš Kučera, který přinesl generálnímu řediteli dárek v podobě obrazu, na kterém byly znázorněné všechny stanice. „Trvalo to celý víkend,“ usmívá se student.

Druhý dárek byl zabalený v taštičce. Uvnitř byly kamínky s názvem stanic, které nesou i barvu dané stanice. „Takto originální dárek jsem opravdu ještě nedostal, moc si toho cením,“ jihl ředitel.

CHCETE VĚDĚT VÍC? NAVŠTIVTE NAŠE SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook ❯❯
Instagram ❯❯

Soutěž o DAB rádia

Lukáš Kučera už v 9. třídě napsal absolventskou práci na téma Český a Československý rozhlas a věří, že jednou až vystuduje, se stane součástí rozhlasu. I proto se pro tento večer stal součástí poroty, která vyhodnocuje pravidelnou soutěž.

Moderátor Michal Jagelka z publika vybral tři dobrovolníky, kteří postupně odpovídali na pět (ne)záludných otázek. Soutěžící převzali z rukou generálního ředitele DAB radio. Nejvíc správných odpovědí, a tudíž největší DAB rádio získal po rozstřelové otázce pan Jiří.

Poslechněte si ve vysílání

Záznam z Hořic na Šumavě odvysíláme v sobotu 29. června ve 20:04 a v neděli 30. června ve 13:04 na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu. Chcete, abychom přijeli také do vašeho města? Napište nám na e-mail rozhlasjede@rozhlas.cz.

Letos navštívíme celkem osm míst. Výtěžek z akce putuje pořádajícímu místu. V Hořicích na Šumavě částku ze vstupného převzal starosta Martin Madej. Dalším městem je Znojmo. Podrobnosti a vstupenky >>

Při jakých pořadech píše Halina Pawlowská svoje knihy? Co chystají Chinaski ke svému 30. výročí? A jak zanotovali znělku Pozor, zákruta!? Poslechněte si v záznamu pořadu.

autor: djo
Spustit audio