Co bude v novém pavilonu liberecké botanické zahrady? Zjišťovala to naše reportérka

2. únor 2021 15:10

Botanická zahrada v Liberci má nový pavilon. Stál 2,5 milionu korun a vznikl přestavbou bývalého návštěvnického bistra. Bude v něm nová expozice.

Nejmenší ze všech pavilonů v zahradě je už zkolaudovaný. Má tvar mnohoúhelníku a v jeho středu bude umístěn například zmenšený model skleníkového komplexu botanické zahrady. A především nová fotovýstava, která představí krajiny původu pěstovaných rostlin.

Nový pavilon v liberecké botanické zahradě vznikl přestavbou bývalého bistra

„My tady budeme instalovat velmi zvláštní novou expozici. Budeme vlastně první botanickou zahradou, která bude předvádět místa, odkud pěstované rostliny pocházejí. Ukážeme prales, ukážeme skutečnou poušť, skutečnou tajgu, skutečnou tundru. A vždycky u toho budou příklady konkrétních rostlin, které tady v těch sklenících jsou vidět,“ přiblížil vznikající expozici ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Jednotlivá prostředí budou zobrazena na velkoplošných fotografiích, které byly pořízeny přímo pro nový pavilon liberecké botanické zahrady. Stavba má tvar polygonu o průměru 15 metrů, vejít by se do něj mělo 18 panelů o šířce 1 metr a výšce 2 metry.

V novém pavilonu liberecké botanické zahrady bude fotovýstava a model zahrady

Pavilon M je už hotový, instalace nové výstavy by měla být dokončena do konce února. Kdy ji ale uvidí návštěvníci, zatím není jasné.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související