Co schválila koaliční rada, je šokující. O tom se na Výboru pro sociální politiku nemluvilo, tvrdí jeho místopředsedkyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM)

22. březen 2019

V Česku se rozhořel boj o 11 miliard korun mezi seniory a mladými rodinami s dětmi. Poslankyně KSČM a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová to považuje za velmi nešťastnou diskuzi.

Pondělní koaliční jednání nakonec dopadlo tak, že by se od příštího roku měly penze zvýšit o 900 korun a rodičovský příspěvek na nově narozené děti na 300 tisíc.

Nejde ale o děti, na které rodiče už rodičovský příspěvek pobírají. Nedostanou ho ani ti, kteří mají děti ve věku do 4 let. Právě tato skupina rodičů hlasitě protestuje. Tvrdí, že právě na nich chce koalice ušetřit jen proto, aby se zalíbila silné voličské skupině seniorů.

„Bohužel to tak může být vnímáno. Četla jsem diskuze na sociálních sítích a mrzí mě, že to rozdělilo mladé rodiny a seniory. Obě skupiny teď jdou proti sobě… A je to i dost nedůstojná diskuze,“ tvrdí v Interview Plus poslankyně za KSČM Aulická Jírovcová, který je místopředsedkyní Výboru pro sociální politiku.

Šok...

Varianta, že by se rodičovský příspěvek měl zvyšovat pouze rodinám, kde se dítě teprve narodí, je pak něco, o čem prý nikdy nikdo nemluvil. „My jsme o tom vůbec nevěděli a nic podobného se neobjevilo ani v předcházejících diskusích ve Výboru pro sociální politiku. Tato nakonec koaliční radou schválená věc byla pro nás šok… Když jsem to v pondělí slyšela ze zpráv, tak to bylo velké a nemilé překvapení,“ přiznává komunistická poslankyně.  

Na koaliční radu se podle ní dostaly dva dlouhodobě neřešené problémy, které spolu ani moc nesouvisí. „Ale sešel se balík 11 miliard, který se musel rozdělit a přitom se nesměl překročit. V té chvíli udělala ČSSD tento razantní kompromis,“ myslí si.

Navýšení důchodů i rodičovského příspěvku je prý dlouhodobý dluh oběma skupinám. Rodičovský příspěvek se pak podle Aulické Jírovcové nezvyšoval dlouhých 12 let. „Je ale špatně, že se to sešlo v jeden okamžik.“

Vláda dala 2 sliby a má je splnit

HLASUJTE: Měla by vláda splnit slib a zvýšit rodičovský příspěvek všem rodinám?

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Vládní koalice se v úterý dohodla na zvýšení důchodů (pro rok 2020) a rodičovské. Až na 300 tisíc by ale dosáhli pouze rodiče dětí, kteří se narodí po 1. lednu 2020.

Nijak zvlášť jí přitom nevadí, že vláda prezentuje výsledek jednání o navyšování renty pro seniory tak, že jde o její rozhodnutí, přitom důchody jsou podle zákona každoročně valorizovány. Správně by se mělo hovořit jen o cca 200korunovém navýšení na základě rozhodnutí vlády, protože 700 korun by důchodci měli dostat tak jako tak. „To by asi dělala každá vláda,“ přiznává poslankyně. Necelou tisícovku už pak i premiér Andrej Babiš slíbil někdy před půl rokem.  

Je prý na vládě, aby hledala finance, protože „vláda dala dva sliby a ty by měly být splněny,“ dodala v Interview Plus místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Hana Aulická Jírovcová.

Jak by si KSČM představovala důchodovou reformu? Proč je důležité nastavit nově rodinnou politiku? Jak se dívá na zákaz podávání informací, který měla vydat ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová směrem ke svým podřízeným? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.  

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související