To, co se děje v politice, ekonomice nebo s pandemií, je obrovské marketingové šílenství, tvrdí specialista na reklamu

11. únor 2021

„Zapomněli jsme na kvalitu,“ říká Milan Šemelák, marketingový specialista, který se stáhnul z velkého byznysu proto, aby mohl hledat znovu kořeny. Ty jsou podle něj ve startupech.

Čtěte také

Šemelák věří v jejich ozdravnou sílu vůči zavedeným korporacím. Startup je podle něj velkou provokací pro „starý marketing“, sociální sítě pak bublinou, která lidi drží na místě, nebo dokonce vrací nazpátek.

Šemelák zaujme i na sítích, kde najdete jeho hesla: Konec prodavačů teplé vody, Marketing je nejviditelnějším příznakem nenažraného světa a podobně. V marketingu sám pracuje už 20 let a tvrdí: „Je čas pojmenovat věci tak, jak jsou, a dávat reflexi. Je na čase říct některé i nepříjemné věci, a to proti profesi, ze které pocházím.“  

„Každý se musí podívat na to, co udělal, co tím způsobil a co po něm zůstalo. Tento typ sebereflexe totiž tento byznysový svět potřebuje. Zůstávají tady rychlokvašky nacpané lidem, které je kupují za peníze, které vlastně ani nemají. Taky jsem udělal věci špatné, takže se neustále musím zamýšlet nad tím, co dělám. Marketing je totiž mocný nástroj,“ tvrdí. 

Čtěte také

A dodává: „Na desítky reklam, které jsem sám natočil, se už nemůžu dívat. Je mně z toho zle.“ 

Množství reklamy v televizi, na sociálních sítích a vlastně všude kolem nás pak marketingový specialista označuje jako hluk. Říká, že v roce 2007 prováděli specialisté studii, podle které se na běžného člověka valí na 5 tisíc reklam denně. „To ale bylo v době, kdy tady nebyl tolik internet, nebyly iPhony a další. Dnes se to, myslím, už ani nedá změřit,“ přemýšlí. 

A tvrdí, že to lze označit za „vymývání mozků“: „Kdo má víc peněz, tak víc leje, víc vymývá mozky. Když to ale na vás dělá najednou třicet subjektů, tak se z toho pak člověk může zbláznit. To, co se dnes děje v politice, ekonomice a v pandemii, je obrovské marketingové šílenství. Každý má nějakou informaci, každý využívá internet a televize. A když pak na vás křičí deset lidí a každý má svou pravdu, tak ani ten vysokoškolák se sofistikovaným přístupem už neví nic. Všichni se topíme v hluku. Je s tím potřeba něco dělat,“ dodává. 

Žijeme tak podle něj v iluzi: každý chce zbohatnout, ale z cizích peněz. Host Hovorů nicméně věří, že současná pandemie covid-19 ovlivní i reklamu a vrátí nás ke kořenům. Pořadem provází David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související